Ruski istražni odbor zaključio je da je eksplozija bila teroristički napad

Bomba je eksplodirala u podzemnoj željeznici u središtu Sankt Peterburga u ponedjeljak i pritom je poginulo najmanje 11 ljudi, a rusko tužiteljstvo je potvrdilo da se radi o terorističkom napadu za koji je osumnjičen ruski državljanin podrijetlom iz Kirgistana, javljaju ruski mediji.

Neidentificirano eksplozivno sredstvo aktivirano je oko 14.40 sati po lokalnom vremenu u jednom od vagona vlaka dok se kretao od postaje Tehnološki institut prema postaji Trga Senaja.

Ruski istražni odbor zaključio je da je ta eksplozija bila teroristički napad.

Interfax je izvijestio da je na postaji Trg ustanka pronađena neeksplodirana bomba koju su pirotehničari deaktivirali. Navodno je bila sakrivena ispod aparata za gašenje požara.

Nacionalni protuteroristički odbor (NAK) priopćio je da je 11 osoba poginulo a 45 je hospitalizirano. Međutim, lokalna upravna ministarstva za izvanredne situacije priopćila je u utorak ujutro da je u bolnicama ostalo 49 ranjenih, dok je ruska ministrica zdravstva Veronika Skorcova izjavila da je u bolnicama zadržana 51 osoba od koje su četiri u kritičnom stanju.

Za eksploziju u podzemnoj željeznici u Sankt Peterburgu osumnjičen je ruski državljanin podrijetlom iz Kirgistana, priopćila je kirgistanska obavještajna služba u utorak iako se ranije govorilo o dvije osumnjičene osobe. Još nije jasno je li bombaš također poginuo.

Glasnogovornik sigurnosne službe GKNB-a identificirao je osumnjičenog kao Akbarzona Džalilova, rođena u gradu Ošu 1995. Nije dao druge potankosti.

Kirgistan, srednjoazijska država s većinski muslimanskim stanovništvom koje obuhvaća šest milijuna ljudi, bliski je ruski politički saveznik a na njegovu je teritoriju ruska vojna zrakoplovna baza.

Ruski predsjednik Vladimir Putin, koji je u vrijeme eksplozije bio u Sankt Peterburgu, održao je u ponedjeljak navečer sastanak u ogranku FSB-a u povodu eksplozije, izjavio je njegov glasnogovornik Dmitrij Peskov. Po riječima Peskova, eksplozija je očito teroristički napad, ali treba pričekati završetak istrage.

Putin, kojemu stižu pisma sućuti i osude napada iz cijelog svijeta, posjetio je mjesto gdje se dogodila eksplozija i položio cvijeće u spomen žrtvama.

Američki predsjednik Donald Trump u telefonskom razgovoru s Putinom u ponedjeljak navečer osudio je bombaški napad i ponudio pomoć u pronalaženju počinitelja. Trump je “izrazio duboku sućut obiteljima žrtava i ruskome narodu”, objavila je Bijela kuća nakon razgovora. On je također ponudio “punu potporu američke vlade u odgovoru na napad i u privođenju odgovornih pravdi”.

You may also like