Ruski gospodarstvenici žele ulagati u energetiku

Ruski veleposlanik u Hrvatskoj Anvar Azimov u intervjuu Večernjem listu, osim što je utvrdio da zbog sankcija pada vanjskotrgovinska razmjena dviju zemalja, izjavio je i da će nas ruski ulagači izbjegavati nakon sankcija te da će Rusija postavljati narudžbe za kupnju roba, ovisno kako se tko ponašao.

Domaći gospodarstvenici smatraju da je na ekonomskom planu Hrvatska napravila dobar prvi korak, jer je odmah nakon uvedenih sankcija organizirala rusko-hrvatski gospodarski forum u Moskvi, koji čak tada i nije blagonaklono gledan u EU, a uzvratni, kako su nam potvrdili u Hrvatskoj gospodarskoj komori, bit će u studenome u Zagrebu. No domaći političari i gospodarstvenici koji bolje poznaju rusko tržište, smatraju da je potrebno jače raditi i na političkoj suradnji, odnosno biti mudar kao Slovenija u gradnji suradnje.

No i na tom planu donesene se važne odluke, podsjećaju u Ministarstvu vanjskih poslova. Tako je odnedavno omogućena kupnja nekretnina ruskim fizičkim osobama, uz postojeću suradnju u energetskoj sferi, bio je izražen interes ruskih ulagača u energetici, a ruski ulagači zainteresirani su i za ulaganja u turizam. Primjerice, uložili su u Jadranku na Malom Lošinju, u hotel Belvedere u Dubrovniku, u Jazine u Tisnom te u Kupare. Neki od ruskih ulagača kažu da će sigurno i dalje biti zainteresirani za turizam. U vrijeme sankcija domaći izvoznici nisu osjetili prepreke na tamošnjem tržištu, a smatraju da se takvo što neće dogoditi ni nakon sankcija, ali napominju da će prednost imati izvoznici na rusko tržište koji će dio proizvodnje preseliti u Rusiju, što neke svjetske multinacionalne kompanije već i rade. Odnosno, potrebno je imati bolji poslovni model kada je Rusija u pitanju, a takvo što je primjerice primijenila Podravka, piše Večernji list.

You may also like

0 comments