Posljedice sankcija

Milijuni barela ruskog dizela privremeno su pohranjeni na naftnim tankerima dok se zemlja suočava s posljedicama sankcija Europske unije (EU).

Brodovi miruju uz obale Europe, Afrike i Latinske Amerike, što je daleko najveće nakupljanje plovećih skladišta dizelskog goriva iz Rusije od početka prikupljanja podataka 2016. godine, prema Kpleru. Iako će se tankeri gotovo sigurno na kraju isprazniti, gomilanje ukazuje na poteškoće pri pronalasku novih kupaca ruskog goriva iz EU-a.

EU-ova zabrana gotovo cjelokupnog pomorskog uvoza dizela i drugih naftnih derivata iz Rusije odsjekla je zemlju od njena glavnog izvoznog tržišta. Ako ne uspije pronaći nove kupce, izvoz bi se mogao smanjiti, što bi smanjilo globalne zalihe goriva koje se koristi u svemu, od kamiona do poljoprivredne opreme.

Lokacije dizela u plovećim skladištima uključuju obale Maroka i Grčke – oba poznata mjesta za prijenos tereta nafte s broda na brod – što otežava praćenje konačnog odredišta.

Količina dizelskog goriva iz Rusije koja se nalazi u plutajućim skladištima ne može zauvijek rasti. Ako ne pronađe odredište, onda će u jednom trenutku izvoz morati biti smanjen. To bi u konačnici čak moglo utjecati na sposobnost Rusije da prerađuje sirovu naftu.

Related Posts