Ruski ambasador u BiH kaže da ne razumije izjavu predsjednice RH

Ruski ambasador u Bosni i Hercegovini Petar Ivancov izjavio je, povodom posljednjih izjava hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, da ne razumije kako bi se „hibridni rat“ mogao iskoristiti u kontekstu odnosa Rusije i bosanskohercegovačkog entiteta Republike Srpske, prenose agencije.

Grabar Kitarović je ranije izjavila kako, ‘s obzirom na to da je Rusija uključena u hibridno ratovanje, te da vidimo snažne veze između (predsjednika RS Milorada) Dodika i Rusije, tu bi onda imali ruski utjecaj kroz oružje, taktiku, obavještajni rat informiranjem i dezinformiranjem…“

Odnosi Rusije sa BiH i RS potpuno se uklapaju u osnove Dejtonskog mirovnog sporazuma, istakao je Ivancov, a prenosi Radiotelevizija Republike Srpske.

”Naši odnosi su u uzajamnoj koristi i potpuno odgovaraju pravnim međunarodnim osnovama. Mi želimo imati samo prijateljske odnose koji ni na koji način ne ugrožavaju interese susjednih država“, napominje Ivancov.

O referendumu u RS-u

On se, također, nije složio sa izjavom hrvatske predsjednice kako nestabilnost BiH ukazuje da ta država još nije potpuno politički emancipirana, te kako je nedavni referendum u Republici Srpskoj to prvi korak prema nizu referenduma, do moguće nezavisnosti tog entiteta.

”Niko nije govorio o nezavisnosti Republike Srpske, referendumsko pitanje bilo je jasno i ticalo se samo republičkog praznika“, rekao je Ivancov i istaknuo kako održani referendum nije imao nikakvog utjecaja na destabilizaciju BiH.

Dodao je kako narod entiteta ima pravo izjasniti se po vitalnim pitanjima za njih, što je i urađeno i na osnovu toga Narodna skupština SRS je donijela izmjene zakona i na taj način ispoštivala odluku Ustavnog suda BiH, prenosi Al Jazeera Balkans.

You may also like