Ruske rakete pogodile Iran

Četiri krstareća projektila koji su u srijedu ispaljeni na Siriju s ruskog broda u Kaspijskom jezeru pala su u Iran, izjavio je u četvrtak američki dužnosnik, dok je ruska strana odmah demantirala tu vijest.

Taj je američki izvor kao i tamošnji mediji rekao da su četiri projektila pala u Iran. Rusija, rekao je, ispaljuje krstareće rakete preko Irana u Siriju a napadima cilja pobunjenike koji se bore protiv predsjednika Bašara al Asada. Američki State Department kazao je da ne može potvrditi ta izvješća. Rusija je pak rekla da su četiri rakete pogodile svoje ciljeve. “Sve naše ispaljene rakete pogodile su svoj cilj”, rekao je glasnogovornik ruskog ministarstva obrane Igor Konašenkov.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg nazvao je u četvrtak “zabrinjavajućom eskalacijom” vojnu aktivnost Rusije u Siriji koja izvodi sve više udara kao podršku režimu Bašara al-Asada i čiji su zrakoplovi povrijedili zračni prostor Turske, članice Sjevernoatlantskog saveza.

Kako je priopćilo rusko ministarstvo vanjskih poslova, ruski i američki šefovi diplomacija Sergej Lavrov i John Kerry razgovarali su u četvrtak o stanju u Siriji. Oni su razgovarali o koordinaciji borbe protiv Islamske države i potrebi da se izbjegnu incidenti u sirijskom zračnom prostoru na kojem djeluju i ruski i američki zrakoplovi.

Sjedinjene Države objavile su u srijedu da neće vojno surađivati s Rusijom u Siriji jer je strategija Moskve “tragično manjkava”, kako je rekao američki ministar obrane Ash Carter, dok je rusko ministarstvo obrane priopćilo da SAD samo traži izgovor da ne surađuje u borbi protiv terorizma. Međutim, SAD je naglasio kako je voljan održavati osnovne, tehničke razgovore s Rusijom kako bi pokušao zajamčiti sigurnost pilotima.

You may also like