Ruska provokacija u Bosporu?

Provokacija koju Turci spočitavaju Rusima, dogodila se u subotu, tijekom prolaska desantnog borda Cezar Kunikov kroz tjesnac Bospor u Istanbulu, kako se vjeruje, na putu prema sirijskim vodama.

Turska je optužila Rusiju za “provokaciju” nakon što je na palubi ratnog broda, koji je prolazio kroz Bospor u Istanbulu, fotografiran ruski mornar s prijenosnim raketnim sustavom zemlja-zrak na ramenu. Otkako je Turska srušila ruski borbeni zrakoplov Su-24, odnosi između te dvije zemlje oštro su se strmoglavili. Podsjetimo, navedeni ruski bombarder srušen je zbog kratkog kršenja turskog zračnog prostora, a pao je na sjeveru Sirije, nedaleko od granice s Turskom. U incidentu je poginuo jedan od dvojice pilota, donosi Dnevnik.hr.

Provokacija koju Turci spočitavaju Rusima, dogodila se u subotu, tijekom prolaska desantnog borda Cezar Kunikov kroz tjesnac Bospor u Istanbulu, kako se vjeruje, na putu prema sirijskim vodama. “Pokazivanje raketnog bacača ili nečeg sličnog od strane ruskog mornara na ruskom ratnom brodu je provokacija”, istaknuo je ministar vanjskih poslova Mavlut Cavusoglu za portal Hurriyet, a prenosi Business Insider. “Ako primjetimo prijeteću situaciju, dat ćemo i nužan odgovor na to”, dodao je turski ministar. Ruskoj crnomorskoj floti dozvoljava se samo prolazak tjesnacom Bospor tijekom mira, prema obvezama iz sporazuma potpisanog još u Prvom svjetskom ratu. Isti uvjeti vrijede i za druge međunarodne brodove.

You may also like

0 comments