Ruska policija istražuje tatarsku tv

Ruska policija je pretražila u ponedjeljak urede tv-kanala krimskih Tatara (ATR) koji su prekinuli emitiranje u travnju nakon više mjeseci pritiska vlasti. Pretraživanja se vrše i u domovima njihovih suradnika, rekla je zamjenica direktora kanala, prenosi AFP. “U 5,30 ujutro dvadesetak naoružanih članova FSB, ruskih službi sigurnosti su ušli u moj stan i odnijeli sve dokumente, računala i telefone”, objasnila je Lilja Budžurova i dodala da njenom odvjetniku nije bilo dozvoljeno nazočiti pretraživanju.

Budžurova drži da su te premetačine u njenom stanu i uredima ATR-a te druge na polutooku koji je Rusija ilegalno pripojila u ožujku 2014., povezane s istragom zbog ekstremizma pokrenutom protiv vlasnika kanala kojem su vlasti Krima oduzele dozvolu za emitiranje u travnju. Vlasti Krima optužuju tv-kanal da namjerno među krimskim Tatarima potiču nepovjerenje prema ruskim vlastima. Krimski Tatari su muslimanska manjina koja se protivi pripojenju.

Vlasnik ATR-a Lenur Isliamov je jedan od glavnih pokretača blokade ukrajinske robe koja se cestom transportira prema Krimu, koju su u rujnu pokrenuli aktivisti tatarskog pitanja i ukrajinski ultranacionalisti. “Najprije proruskui čelnici Krima govore da ta blokada nije ništa za njih, da samo Ukrajina pati. A sada vidite bijes i histeriju”, reagirao je povijesni čelnik tatarske zajednice Mustafa Džemilev i kritizirao “staljinske metode”.

You may also like