Ruska intervencija kao zaštita naftnih investicija?

Historijska crtica! Negdje sredinom sedamdesetih, prijatelj mi, vrhunski stručnjak za procjenu dijamanata, a u tim krugovima vrhunski znači da je nekoliko puta bankrotirao i digao se nazad, uz golem, extra golem honorar je pozvan u veleposlanstvo SSSR-a na razgovor uz uvjet posvemašnje tajne. Kako je upravo opet bankrotirao, odmah je pristao. Uveden je doslovce u vreći. Automobil totalno zatamnjen, noć, sjajni kabinet, tišina i najednom nečiji duboki bas! Iza leđa mu se pojavio Leonid Ilič Brežnjev!

Tih dana u službenoj posjeti Brusselsu. Bio je kratak. Na stol mu je istresao 4 sirova kamena, zapravo bolje reći kamenčuge, jer je svaki bio oko 25 ct od oka. Ništa osobito! Svakodnevno su mu na procijene dolazile i mnogo veće količine i mnogo veća kamenja. Veća i za desetostruko.

Ovo naglašavam samo zato jer je odmah šokiran procijenio da se nalazi pred najrjeđim kamenjima na svijetu. Reagirala su na svjetlo i pred promjenom su mijenjali boju, doslovce cijeli spektar! Nekoliko poznatih primjeraka, nađenih u još u carskoj Rusiji, završilo je u najvećoj kolekciji na svijetu, u Teheranu, kod pasioniranog skupljača, prvog šaha iz dinastije Pahlavi. Nije vjerovao što vidi. Znao je da su znani komadi u sefu i da nema šanse da se iznesu.  Osobno ih je ocjenjivao unutar čelika i jedini put u životu nije mogao procijeniti vrijednost. Nije je bilo. U njegovom svijetu, to je bio bijeli kit, a legende su govorile da su viđeni, no samo viđeni, na Cejlonu. I sada su ležali pred njim. Leonidu Iljiču je rekao isto što i Mohamedu Rezi. Neprocjenjivo. Ovaj mu se nasmijao.

Sve je procjenjivo. Ovo je cejlonski duga za sovjetsko oružje. Pomagali smo im, školovali ih, naoružavali i branili im neovisnost. Samo ovo kamenje su imali da plate. Čaj imamo svoj. Oružje je skupo, osobito kad branite goli život, no vi Židovi to najbolje znate, a zauvijek ću žaliti zato što je Golda Meir uspjela nagovoriti Davida da ne surađuje sa nama, šteta, velika šteta po Izrael…
I bila je. Nije bilo dana da sovjetsko oružje nije tuklo po Izraelu. Dolazilo je u golemim količinama i nitko nije pitao koliko košta. Naseru je bilo svejedno što sve kupuje, od Asuanske brane, do tenkova i zrakoplova. Svaki izgubljeni rat, osobito u povijesti modernog ratovanja nepoznat poraz u Lipanjskom ratu 1967. g. SSSR je nadoknadio śtetu bez riječi. Čak i Tito nakon poraza u Yom Kippurskom ratu 1973. g. šalje žurno dvije cijele tenkovske pukovnije preko Ploča da stvori kakvu takvu zaštitu Kaira na koji je već kucao pok. Arik. Brežnjev je sve nadoknadio. I Titu i El Sadatu i Al Asadu sr. Tu zapravo i počinje priča. Sirija i SSSR/Rusija…

Nikada se nisam stvarno bavio tom pričom o dugovima. Egipatske je nakon Camp Davida i mira sa Izraelom, rješavala svaka USA vlada i usput ih oslobodila oružja uzročnika nekoliko ljućih poraza. Sirija nikada nije potpisala mirovni ugovor sa Izraelom i osigurala svoje granice. Brežnjev je hladno i široke ruke namirio svu štetu koja je samo 1973. g. iznosila kompletno uništeno RZ i preko 3.000 tenkova. Plus sve ostalo.

Milijarda po milijarda, brzo pričamo o ozbiljnom novcu…
ili točno…
… billion here, a billion there, and pretty soon you’re talking about real money….
Everett Derksen

U slučaju Sirija, Brežnjev je točno znao što može naplatiti. Ovaj put, to je bila jedina “topla” luka za svoju flotu i buduća nafta. Gvožđarija će biti i onako višestruko naplaćena. Obitelj Assad je ključ cijele priče. Lojalna gospodarima u Moskvi, ne zato što ih voli, već prije svega što kao nacionalna manjina u zemlji sunita, ovisi o njima. I danas ovisi o Moskvi, tko god da je u njoj. A danas je u njoj mali i opaki pukovnik KGB a, dok je u Bijeloj kući, mali i nesposobni POTUS. Mali pukovnik je svjestan svijeta u kojem živi, svjestan baze svoje moći, točno onoliko koliko je to bio svjestan Luckey Luciano, znajući ako trepne okom da će ga neki Kolokolcev progutati poput tradicionalnog Iznogouda. Drugi u piramidi će samo mljackati. Nema milosti u mafije.

Ulazak na vrh je za malog pukovnika značio samo jačanje moći ili pad. Nije dugo trebalo da posije strah oko sebe, Gruzija, okupacija Ukrajine, Kavkaz, pa da se svi uozbilje i obrišu prašinu sa knjiga uputstava tzv. Hladnog rata. Nije shvatio ni kada ga je, prosto rečeno, Vučićeva Srbija odjebala. Nije shvatio da je ozbiljno. Nije shvatio ni kada je Bugarska, nakon jednog pisamceta od SACEUR-a prekinula jogunjenje sa EU i otkazala Južni tok. Cijene jedinih izvoznih proizvoda su počele padati na granicu kada se eksploatacija isplati svuda osim u Sibiru. Tada mu se sve samo kazalo. Rublja se sunovratila, a siloviti, ustrašeni ne samo za standard već i zagole živote, odbili da se osim formalno solidariziraju sa Dragim Vođom. Ne jede im se trava.

Hitno je aktivirao dva plana.  Prvi je bio surogat za Južni tok, kroz već postojeće plinovode koji uključuju Hrvatsku. Cijena, sitnica… Drugi je bio nesretna Sirija, a u najbolje vrijeme da već usahlom Al Assadu jr. izdiktira uvjete za disanje. Time je ubio nekoliko muha. Prvo, osigurao naplatu duga za koji večeras čujem da je davno prešao onih 700 milijardi USD i da iznosi sve između 1.000-1.200 istih, ovisi o metodu računanja?! Drugo, u slučaju daljeg pada cijena, što je već izvjesno, osigurava izvore i nafte i plina po cijenama u kojima se ipak zarađuje. I treće, najvažnije, koristi jednog rijetko nesposobnog predsjednika USA da se vrati na svjetsku scenu kao velesila. I tu je.

Izvjesno je da mu je tu i kraj. Sve je to mali pukovnik KGB-a isplanirao osim činjenice da smo svi toga svjesni i da ipak znamo kako da se s tim nosimo. Pa jednom smo već dobili istog Brežnjeva! Ako je huliganovu ciglu kupio g.Obama, sigurno više neće nitko drugi

You may also like