Rusija želi prodati manjinski udio u Rosneftu za 11 milijardi dolara

Rusija se nada da će prodajom manjinskog udjela u naftnom divu Rosneftu do kraja godine namaknuti više od 11 milijardi dolara koje bi potom upotrijebili za popunjavanje proračunskih rupa, prouzročenih niskim cijenama nafte, kazao je u petak za Reuters neimenovani izvor.

Moskva se nada da će ponoviti uspjeh zabilježen prilikom uvrštavanja Rosneftovih dionica u burzovnu kotaciju prije deset godina. Tom su transakcijom, inače među najvećima te vrste u svijetu, pribavili više od 11 milijardi dolara unatoč bojaznima da će ulagače prestrašiti činjenica da je Rosneft kupio većinu imovine nekadašnjeg YUKOS-a.

U petak je ruski ministar gospodarstva Aleksej Uljukajev izjavio da je njegovo ministarstvo dobilo dokumente potrebne za pokretanje postupka prodaje 19,5 posto udjela u Rosneftu, uključujući procjenu vrijednosti i prijedloge o uvjetima prodaje.

Neimenovani izvor u industriji upućen u prodaju kazao je da je vrijednost udjela procijenjena na više od 11 milijardi dolara. Dokumente je ovog tjedna dostavio Rosneftegas, koji u ime vlade kontrolira Rosneft. Za savjetnika Rosneftegasa u toj transakciji izabrana je talijanska banka Intesa.

U današnjim izjavama za ruske novinske agencije ministar Uljukajev kazao je da su nagađanja da će vrijednost udjela biti procijenjena na oko 11 milijardi dolara blizu stvarnom stanju.

Nakon privatizacije vlada planira zadržati 50 posto plus jednu dionicu Rosnefta, najveće naftne kompanije u svijetu po rezervama među onima čije su dionice uvrštene u burzovne kotacije.

Rosneft proizvodi više od trećine ruske nafte, a u Rusiji se ukupno dnevno proizvede 10,7 milijuna barela, što je svrstava na vrh svjetske ljestvice, uz bok Saudijskoj Arabiji i Sjedinjenim Državama.

Ruski predsjednik Vladimir Putin kazao je da bi udio u Rosneftu trebao biti prodan do kraja godine i da bi prodaja trebala uključiti strateške ulagače. “Mislim da bismo trebali ciljati točno na takvu vrstu ulaganja. Obavljamo pripreme i planiramo to napraviti ove godine”, kazao je Putin za Bloomberg News.

Britanski naftni div British Petroleum vlasnik je nešto manje od 20 posto udjela u Rosneftu otkada je ta ruska kompanija 2013. godine od njih za 50 milijardi dolara kupila TNK-BP.

Tržišna je kapitalizacija Rosnefta u međuvremenu pala na 55 milijardi dolara pod utjecajem niskih cijena nafte i sankcija nametnutih Rusiji, Rosneftu i njegovom izvršnom direktoru Igoru Sečinu, jednom od najbližih Putinovih saveznika. U vrijeme uvrštenja dionica u burzovnu kotaciju Rosneft je ‘težio’ gotovo 80 milijardi dolara.