Rusija započinje vojne vježbe u Crnom moru

Deset ratnih brodova

Rusko ministarstvo obrane objavilo je u četvrtak da šalje više od 10 ratnih brodova, uključujući čamce za iskrcavanje, iz Kaspijskog u Crno more kako bi sudjelovali u vojnim vježbama, prenio je Interfax.

Zapad i Ukrajina izrazili su zabrinutost zbog gomilanja ruskih vojnih snaga kod Ukrajine. Moskva tvrdi da će vojne snage ostati ondje dok god bude smatrala da je to potrebno i da nisu prijetnja.

U utorak je objavila da počinje planiranu provjeru borbene pripravnosti svojih snaga koja će uključivati više od 4000 vježbi ovaj mjesec. “U sklopu zimske obuke, više od 10 amfibijskih i topničkih čamaca i brodova južnog vojnog krila provode međuflotni prijelaz iz Kaspijskog u Crno more”, objavilo je rusko ministarstvo, dodajući da će brodovi sudjelovati u vojnim vježbama.

Ruska Crnomorska flota bazirana je na Krimu, koji je Rusija anektirala od Ukrajine 2014.

Američka administracija na čelu s Joe Bidenom dovršila je pregled radnji koje se pripisuju Rusiji, a koje su, prema Washingtonu, neprijateljske, i sada proučava mogućnost protjerivanja ruskih diplomata i uvođenja sankcija. O tome je izvijestio Bloomberg.

U članku se navodi kako je Bidenova administracija “dovršila obavještajno istraživanje navodnih zlonamjernih djela Rusije”, i da potencijalne protumjere uključuju “protjerivanje ruskih obavještajnih službenika” koji su navodno u Sjedinjenim Državama “pod diplomatskim pokrićem”, kao i izricanje novih sankcija.

Djelatnici administracije razgovarat će o dostupnim opcijama u roku od 24 sata, navodi se u priopćenju agencije.

S druge strane, glasnogovornik State Departmenta Ned Price na medijskoj konferenciji od 7. travnja, zamoljen za komentar izjave ruskog zamjenika ministra vanjskih poslova Sergeja Rjabkova kako vrijeme povratka ruskog veleposlanika Anatolija Antonova u SAD ovisi o spremnosti Washingtona da ide barem na neku vrstu normalizacije odnosa s Moskvom, kazao je kako su Sjedinjene Države zainteresirane za izgradnju predvidljivog i stabilnog odnosa s Rusijom usprkos “dubokim podjelama”.

“Rekli smo da imamo velike nesuglasice, ali rekli smo i da želimo stabilan i predvidljiv odnos s Moskvom. Iako držimo Rusiju odgovornom za svoje postupke”, izjavio je Price.

Na ove izjave Washingtona maloprije je reagirao ruski ministar vanjskih poslova koji se nalazi u službenom posjetu Kazahstanu, nakon što je prethodno posjetio Indiju i Pakistan.

Rusija je spremna odgovoriti na sve neprijateljske akcije Washingtona, izjavio je Sergej Lavrov tijekom medijske konferencije u spomenutoj srednjoazijskoj državi, bivšoj članici SSSR-a.

Zamoljen da komentira navedene američke izjave Lavrov je kazao slijedeće:

“Teško je to komentirati. Odgovorit ćemo na bilo kakve neprijateljske korake – podrazumijeva se. Dok ne vidim bilo kakve konkretne odluke, ništa nije najavljeno.”

You may also like

0 comments