Home Geopolitika Rusija započela vojnu intervenciju u Siriji

Rusija započela vojnu intervenciju u Siriji

by admin

Rusija je u bazi sirijske vojske počela raspoređivati svoje borbene avione, što je potvrdio visoki izvor u sirijskom ministarstvu obrane. Ruski savjetnici, instruktori, logističari i tehničari već su stigli u vojnu bazu blizu Damaska, a sljedećih dana očekuje se i raspoređivanje nekoliko tisuća ruskih vojnika na tom području.

Putin je poslao vojsku u sklopu dogovora koji je postignut između Rusije, Egipta i Sirije o stvaranju nove koalicije u borbi protiv terorista ISIL-a. Rusija i Iran nedavno su također donijeli stratešku odluku kako će učiniti sve da spriječe širenje i infiltraciju džihadista i drugih islamista na područja bivših sovjetskih republika u kojima živi velik broj muslimana. Rusija je usto prije nekoliko dana na temelju ugovora potpisanog 2012. godine između Moskve i Damaska Siriji isporučila protuoklopne sustave Kornet te šest borbenih zrakoplova MiG 31 koji su sletjeli u zrakoplovnu vojnu bazu Mezzeh u Damasku te su se odmah uključili u borbu protiv ISIL-a.

Naime, MIG-ovi 31, odmah nakon što su stigli u Siriju, bombardirali su položaje ISIL-a u gradu Al-Zabadaniju na granici Sirije i Libanona. Poznato je kako Rusija od početka sukoba u Siriji pruža bezrezervnu podršku predsjedniku Basharu al Assadu u borbi s džihadistima. Isto tako, prvi put od izbijanja ukrajinske krize borba protiv ISIL-a ujedinila je Rusiju i SAD iako se u sjeni težnje za eliminacijom džihadista krije međusobni “tihi sukob” oko predsjednika al Assada, u kojem dvije sile imaju potpuno suprotne stavove, piše Večernji list.

Dok SAD inzistira na Assadovu odlasku, Rusija ga vidi kao partnera. Da je nova koalicija predvođena Rusijom, u kojoj sudjeluju i Iran i Egipat, ozbiljna u svojoj borbi protiv takozvane Islamske države govori i činjenica da je uoči sastanka egipatskog predsjednika Al Sisija i ruskog Putina u Moskvi došlo do isporuke egipatskog oružja sirijskoj vojsci, što dokazuju i fotografije koje je objavila Islamska država na kojima se i vide projektili egipatske proizvodnje koji su prvi put proteklih dana korišteni u čišćenju područja grada Al-Zabadanija, uporišta ISIL-a.

Zanimljivo je da se egipatska vlada sve donedavno službeno protivila Assadovu režimu, ali se Kairo u posljednjih nekoliko mjeseci približio Damasku, ruskom savezniku na diplomatskoj i vojnoj razini. U međuvremenu Izrael je izrazio zabrinutost zbog stvaranja nove koalicije u borbi protiv ISIL-a u kojoj sudjeluju Iran i Egipat te pozvao SAD da učini nešto jer vjeruje kako je ta koalicija uz ISIL usmjerena i protiv izraelske države.

Related Posts