Rusija zabrinuta zbog kibernetičkog napada na svoju strujnu mrežu

Počeo IT rat
Iz Kremlja su u ponedjeljak rekli kako izvještaj u listu The New York Times u kojemu se navodi izvor koji je rekao da je SAD umetnuo potencijalno ometajuće programe u rusku električnu mrežu znači kako je kibernetički rat u teoriji moguć.

The New York Times je u subotu objavio članak u kojemu se navode trenutni i bivši neimenovani američki dužnosnici vlade koji govore o umetanju američkog računalnog programa u rusku električnu mrežu i druge mete kao povjerljivi dio već javno raspravljanih radnji usmjerenih na moskovske jedinice za dezinformiranje i hakiranje u vrijeme američkih izbora 2018.

“Ova informacija nesumnjivo prikazuje hipotetsku mogućnost… sve znakove kibernetičkog rata i vojnih kibernetičkih aktivnosti protiv Ruske Federacije”, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitry Peskov kada su ga upitali o izvještaju.

Rekao je kako su neimenovani strateški dijelovi ruskog gospodarstva već pretrpjeli strane kibernetičke napade više puta u prošlosti te da su se vlasti trudile održati gospodarstvo i njegove osjetljive dijelove sigurnima.

 

You may also like

0 comments