Rusija zabrinuta jer džihadisti Fronte al Nusre neće iz Alepa

Rusija je “vrlo zabrinuta” jer džihadisti nekadašnje Fronte al Nusre odbijaju napustiti sirijski grad Alep, u kojemu je na snazi primirje zbog evakuacije civila i povlačenja boraca, rekao je u petak šef ruske diplomacije Sergej lavrov. 

“Iznimno smo zabrinuti zbog činjenice da, unatoč dobroj volji Moskve i Damaska, čiji je cilj normalizacija situacije u Alepu, borci Fronte al Nusre odbijaju napustiti grad”, rekao je Lavrov na konferenciji za novinare, misleći pritom na pripadnike Fronte Fateh al Sham, nekadašnje Fronte al Nusre i sirijskoga ogranka al Qaede.

Lavrov je tu džihadističku skupinu i njihove pristaše ponovno optužio da “podrivaju napore UN-a” kada je posrijedi organizacija slanja humanitarne pomoći.

“Humanitarno” primirje, o kojemu su odluku donijeli Rusija i režim Bashara al-Assada, na snagu je u Alepu stupilo u četvrtak ujutro. Svrha mu je omogućiti evakuaciju civila i ranjenih te povlačenje boraca.

U petak, drugoga dana “humanitarne stanke”, unatoč dogovoru, osam dogovorenih koridora je prazno.

Informacija o jedanaestsatnom trajanju “humanitarne stanke” nije u potpunosti jasna, s obzirom na to da je Moskva najavila produljenje na 24 sata, što znači da bi ono trebalo potrajati do petka navečer. UN je pak izvijestio da će se Rusija držati “humanitarne stanke” sve do subote navečer.

Pojašnjenju nije pridonio ni ministar Lavrov, koji je podsjetio na to da ruski predsjednik Vladimir Putin “kani produljiti stanku koliko to bude moguće s obzirom na realno stanje na terenu”, a ono se odnosi na zračne udare.

Šef ruske diplomacije izrazio je “veliku zabrinutost” zbog turskih zračnih napada na pripadnike kurdske sirijske milicije, koji su izvedeni u četvrtak.

(Hina)

You may also like

0 comments