Rusija uhitila pripadnike Islamske države koji su planirali napade na Moskvu

Ruska Savezna služba sigurnosti (FSB) uhitila je sedam članova Islamske države koji su pripremali napade u Moskvi, Sankt Peterburgu i oblasti Sverdolvska, javljaju u ponedjeljak ruski mediji.

“Savezna služba sigurnosti uhitila je 7. veljače u Jekaterinburgu sedam članova skupine Islamske države, međunarodne terorističke organizacije zabranjene u Rusiji, među kojima su građani Rusije i država središnje Azije, a koji su pripremali terorističke napade eksplozivnim sredstvima kućne izrade na području Moskve, Sankt Peterburga i oblasti Sverdlovska”, navodi se u priopćenju FSB-a.

Tijekom pretresa domova uhićenih otkriven je laboratorij za izradu eksplozivnih sredstava u kojemu su bili detonatori, puške, granate i literatura za ekstremiste. Utvrđeno je da su uhićeni planirali nakon počinjenja terorističkih napada u Rusiji otići u Siriju kako bi tamo sudjelovali u sukobima u sastavu Islamske države, dodaje FSB. Protiv uhićene skupine, koju vodi borac IS-a koji je došao iz Turske, podignuta je optužnica za terorizam te ilegalno posjedovanje oružja i eksploziva.

Po podacima ruskih obavještajnih službi, u IS-u postoji cijeli specijalni “odjel” za pripremu napada u Rusiji i Europi, u kojemu glavnu ulogu ima postrojba na čelu s Ahmedom Četaevom “Jednorukim”, a u njezinom sastavu su većinom ljudi porijeklom iz Sjevernog Kavkaza.

You may also like