Rusija: Udari na Siriju su protuzakoniti

Rusko ministarstvo vanjskih poslova reklo je u srijedu da su turski napadi na sjever Sirije “apsolutno nezakoniti”, prenijela je ruska državna novinska agencija RIA. “To što se događa na tursko-sirijskoj granici sada potpuno je nezakonito”, rekla je Maria Zaharova, glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova.  “Turska bombardira naselja preko granice, prebacuje novac, ljude i opremu”, kazala je.

Rusija i Turska međusobno se optužuju za operacije u Siriji. Turska je u ponedjeljak optužila Rusiju za “očit ratni zločin”, tvrdeći da je Rusija svjesno gađala civilne mete nakon što su rakete pale na bolnice i škole i ubile 50 ljudi, a Moskva, koja je te optužbe oštro odbacila, optužuje Tursku za “provocirajuću” politiku koja je “prijetnja miru”. Turski premijer Ahmet Davutoglu optužio je u ponedjeljak Rusiju da se ponaša kao “teroristička organizacija” u Siriji i zaprijetio da će na to njegova zemlja “krajnje odlučno odgovoriti”.

Organizacija Human Rights Watch ocijenila je u srijedu da saudijski zahtjev UN-u da udalji humanitarno osoblje iz zona sukoba u Jemenu ne oslobađa Rijad obveze zaštite humanitaraca. Saudijska Arabija na čelu arapske vojne koalicije koja intervenira od ožujka 2015. u Jemenu, zatražila je prošlog tjedna od UN-a, koji je to odbio, udaljavanje humanitarnog osoblja iz zona pod nadzorom proiranskih šijitskih pobunjenika u Jemenu u trenutku kad koalicija širi zračne udare na Hute. “Upozorenja ne oslobađaju koaliciju predvođenu Saudijskom Arabijom zakonskih obveza zaštite humanitarnog osoblja i postrojenja od udara”, piše organizacija za zaštitu ljudskih prava u priopćenju. “Upozorenje ne opravdava nezakoniti zračni udar”, ističe James Ross, pravni i politički direktor HRW-a.

Saudijska vlada trebala bi odustati od svojeg zahtjeva, formulirana u pismu 5. veljače UN-u, i objaviti da će “u skladu sa svojim obvezama u području humanitarnog prava, koalicija poduzeti sve moguće mjere za minimaliziranje civilnih gubitaka i olakšavanje pristupa humanitarnoj pomoći”, ističe Human Rights Watch.

Stotinjak kamiona natovarenih hranom i lijekovima krenut će u srijedu iz Damaska u pravcu nekoliko opkoljenih gradova Sirije gdje stanovništvo preživljava u dramatičnim uvjetima, kazao je pripadnik sirijskog Crvenog polumjeseca. “Konvoj od 100 kamiona natovarenih hranom, brašnom i lijekovima krenut će u srijedu prema opkoljenim zonama”, izjavio je dužnosnik Crvenog polumjeseca Muhanad al-Asadi.

Oko 40 kamiona uputit će se u Muadamijat al-Šam, grad koji drže pobunjenici blizu Damaska, a opkoljuje ga režim sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, po tom dužnosniku. Oko 35 kamiona krenut će u Madaju i Zabadani, dva grada blizu Damaska koje opkoljuju režimske snage. Dvadeset kamiona uputit će se i u Fuu i Kafraju, dva šijitska lokaliteta u pokrajini Idleb, na sjeverozapadu zemlje, koja opkoljuju pobunjenici.

Mobilna bolnica poslat će se u Madaju, grad u kojem su stanovnici umirali od gladi i postao je simbol patnje civilnog stanovništva tijekom pet godina sukoba u Siriji. Slanje humanitarnog konvoja najavio je u utorak UN-ov izaslanik za Siriju Staffan de Mistura što treba biti provjera spremnosti sudionika rata da propuste humanitarnu pomoć. Više od milijun ljudi živi uz “povećan rizik od smrti” zbog oskudice hrane, struje i vode u 46 mjesta pod opsadom, navodi se u UN-ovu izvješću.