Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko optužio je u ponedjeljak Rusiju da je poslala “velike vojne konvoje” na proruski separatistički istok, nekoliko sati prije summita u Berlinu s njemačkim i francuskim kolegama o ukrajinskoj krizi. “Ovog su tjedna tri velika vojna konvoja prešla granicu u pravcu Luhanska, Donecka i Debalcevea”, kazao je Porošenko prigodom vojne parade u središtu Kijeva na 24. obljetnicu nezavisnosti Ukrajine.

“Moskva je opskrbila pobunjenike s 500 tenkova, 400 topničkih sustava i 950 oklopnih vozila”, kazao je šef ukrajinske države ne navodeći o kojem je razdoblju riječ.

Rusija “još uvijek nije odustala od ideje izravne intervencije ili napada pobunjenika unutar zemlje” usprkos zapadnim sankcijama koje “zadaju težak udarac ruskom gospodarstvu”, kazao je ukrajinski predsjednik. Po njemu, 50.000 ruskih vojnika raspoređeno je na granici Ukrajine a 9000 ruskih vojnih dužnosnika je među 40.000 muškaraca koji se sučeljavaju s ukrajinskim snagama na proruskom separatističkom istoku.

Related Posts