Rusija: Turska vojska priprema intervanciju u Siriji

Ruska vojska u četvrtak je izvijestila kako “ima ozbiljan razlog” vjerovati da Turska priprema vojnu intervenciju na susjednu Siriju, podsjećajući da je Ankara zabranila nadlijetanje turskog teritorija ruskim izviđačkim zrakoplovima. 

“Imamo ozbiljne razloge vjerovati da Turska intenzivno i tajno priprema vojnu intervenciju na teritorij jedne suverene države – Sirije”, rekao je glasnogovornik ruskoga ministarstva obrane, general Igor Konačenkov.  Rusija je u četvrtak ponovila da njezini vojni zrakoplovi nisu povrijedili turski zračni prostor i da se tim optužbama Ankara služi kao pokrićem za pojačanu vojnu aktivnost na sirijskoj granici.  Ankara je već nekoliko puta izbjegla odgovoriti na zahtjeve Moskve da dokazima potkrijepi navode po kojima su ruski zrakoplovi povrijedili turski zračni prostor, rekla je glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova na konferenciji za novinare.

Turski premijer Ahmet Davutoglu pozvao je Sjedinjene Države da zauzmu odlučnije stajalište protiv Rusije zbog intervencije u Siriji. Upozorio je da je nakon svakog razgovora između Washingtona i Moskve Rusija izvela još više napada.  Kazao je i kako “su svi koji pomažu režimu sirijskog predsjednika Bašara al Asada, počinitelji ratnog zločina. Ovo ističem baš danas jer je Alep pod žestokim napadima ruskih vojnih zrakoplova. Bombardiraju se škole i bolnice, a ne položaji Islamske države (ISIS). To je ratni zločin, etničko čiščenje…”, rekao je turski premijer. “Ključan uzrok ovog problema su ratni zločini koje je počinio sirijski režim, kao i ratni zločini što ih je počinio ISIS”, smatra Davutoglu.
Rusija je u četvrtak rekla da žali zbog prekida pregovora u Ženevi o Siriji i da očekuje drugi krug krajem mjeseca, dok turski predsjednik smatra da su pregovori besmisleni dok Rusija nastavlja s napadima. “Žalimo zbog ovakvog razvoja događaja ali nitko nije očekivao da će biti jednostavno i brzo”, rekao je novinarima glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov. “Nitko nije očekivao da će do rezultata doći odmah u prvom krugu.. Nadamo se da će se uskoro razjasniti na koji će se način pregovori nastaviti”, dodao je. Izaslanik UN-a Staffan de Mistura u srijedu je izvijestio da se mirovni pregovori o Siriji u Ženevi privremeno prekidaju te da će biti nastavljeni 25. veljače. “Ostalo je još posla koji treba obaviti… ne samo za nas, već i za sve koji sudjeluju” u sirijskoj krizi, kazao je Mistura, nakon višesatnog sastanka s dužnosnicima sirijske oporbe u jednom ženevskom hotelu.
Izaslanik UN-a je najavio “stanku” u mirovnim pregovorima, koji se nakon dolaska izaslanstava iz Damaska i oporbe u petak i subotu, nisu ni uspjeli razviti. “Već sam odredio novi datum nastavka pregovora – 25. veljače”, kazao je.  “Jasno je da će nastavak pregovora biti kompliciran i nadamo se da će nakon stanke zaista i doći do novog kruga ovih kompleksnih pregovora”, rekao je Peskov. Erdogan je pak izjavio u govoru u Peruu koji je objavljen na njegovoj web stranici da su pregovori besmisleni dok snage predsjednika Bašara al Asada i ruske snage nastavljaju s napadima u zemlji. “Rusija nastavlja ubijati ljude u Siriji. Može li se u takvim uvjetima održati mirovni skup? Mogu li se voditi mirovni pregovori?”, upitao se Erdogan. “O okružju gdje se i dalje ubijaju djeca, takvi pokušaji nemaju nikakvog smisla osim olakšati situaciju tiranima”, rekao je. I američki državni tajnik John Kerry optužio je Moskvu i Damask da traže vojno rješenje umjesto da dopuste političko, te rekao da ofenziva sirijske vojske uz rusku pomoć ugrožava politički proces.

You may also like