Rusija traži ispriku za izjave Joa Bidena

ABC News

Rusija želi ispriku Sjedinjenih Država nakon što je predsjednik Joe Biden rekao da misli da je Vladimir Putin ubojica, rekao je u četvrtak visoki ruski dužnosnik. U intervjuu koji je dan ranije emitirao ABC News, Biden je na pitanje – vjeruje li da je ruski predsjednik ubojica – odgovorio da vjeruje.

Također je opisao Putina da nema duše, a obećao je da će ruski predsjednik platiti cijenu za navodno rusko miješanje u američke predsjedničke izbore 2020. godine, nešto što Kremlj niječe.

U krajnje neobičnom potezu nakon Bidenova intervjua, Rusija je u srijedu izjavila da poziva svog veleposlanika u Sjedinjenim Državama na hitne konzultacije o budućnosti američko-ruskih veza

Konstantin Kosačjov, zamjenik predsjednika gornjeg doma parlamenta, rekao je da su Bidenovi komentari neprihvatljivi, da bi neizbježno pokvarili ionako loše veze i okončali svaku nadu u Moskvi o promjeni američke politike pod novom američkom administracijom.

Rekao je kako je opoziv veleposlanika u Moskvi jedini razumni korak koji je trebalo poduzeti u tim okolnostima. “Pretpostavljam da neće biti posljednji ako s američke strane ne bude objašnjenja ili isprike”, napisao je Kosačjov u objavi na Facebooku.

“Ovakva procjena nije dopuštena iz usta državnika takva ranga. Ovakva izjava ni u kojem slučaju nije prihvatljiva”, dodao je, nazvavši je prekretnicom u američko-ruskim vezama.

Kremlj još nije javno odgovorio na Bidenove komentare, ali vjerojatno će to učiniti kasnije u četvrtak.

You may also like