Rusija stvara financijski centar u Kini

Rusija i Kina mogle bi već idućeg mjeseca potpisati sporazum koji će omogućiti stvaranje financijskog centra za poslove u kineskim juanima u Moskvi, najavio je ruski viceguverner nakon posjeta Pekingu.

Sergej Švecov izjavio je tijekom vikenda za Reuters da su njegovi prošlotjedni razgovori u Narodnoj banci Kine i s regulatorima financijskog sektora bili “vrlo produktivni” i da je proces “blizu dovršetka”. Sporazumi o financijskoj infrastrukturi, uključujući one o depozitornoj vezi između središnjih depozitorija i o mandatu za imenovanje banke za klirinške poslove u juanima u Moskvi, mogli bi biti sklopljeni već u svibnju, napomenuo je ruski viceguverner, dodajući da je utvrđen “realističan itinerer tog procesa”.

Kineska središnja banka mogla bi imenovati banku za klirinške poslove u juanima u Moskvi najkasnije do kraja lipnja, tijekom očekivanog posjeta ruskog predsjednika Vladimira Putina Pekingu, doznaje se. Kremlj nastoji produbiti odnose s Kinom nakon što su SAD i Europska unija uvele Rusiji sankcije zbog pripojenja Krima.

Viceguverner Švecov spomenuo je tokom sastanaka u Pekingu i mogućnost ruskog izdavanja u Kini obveznica u juanima, takozvanih pandi. “Prema njihovom tumačenju, ta bi opcija bila lakša i brža”, navodi ruski viceguverner. “Posrijedi je nova ideja i trebalo bi u potpunosti razumjeti njezine implikacije”. dodaje. Istaknuo je također da se nastavlja rasprava o kreiranju veze koja bi omogućila prodaju u Moskvi duga denominiranog u juanima kojem bi imali pristup i kineski ulagači, napominje Švecov.

Bilo bi lakše izdavati obveznice u juanima u Kini, to bi se moglo izvesti još ove godine, dodao je. Rusija je prošle godine izrazila nadu da će u 2016. na domaćem tržištu izdati najmanje milijardu dolara vrijedne obveznice u juanima. Južnokorejska je vlada u prosincu prva izdala državne obveznice u juanima, prodavši na kineskog međubankovnom tržištu trogodišnje obveznice u iznosu tri milijarde juana (463 milijuna dolara).

You may also like