Rusija spremna razgovarati o proizvodnji, porasle cijene nafte

Cijene nafte porasle su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima nakon što je Rusija objavila da je spremna sastati se s ostalim proizvođačima i razgovarati o stanju na tržištu u kontekstu prekomjerne opskrbe.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 50 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 48,63 dolara. U istom je iznosu porasla i na američkom tržištu, gdje se barelom trgovalo po 46,04 dolara.  Cijene nafte podupiru i podaci o petom tjednom padu aktivnih bušotina u Sjedinjenim Državama zaredom.  Iz Rusije je prošlog vikenda stigao signal da su spremni sastati se s ostalim zemljama-proizvođačima kako bi raspravili o stanju na tržištima nafte. Moskva je spremna sastati se s proizvođačima iz Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i s drugim zemljama bude li sazvan takav sastanak, kazao je u subotu ruski ministar energetike. Za kraj listopada planira se organizirati odvojeni sastanak ruskih i saudijskih dužnosnika, dodao je ministar.

Rusija spada među tri najveća proizvođača nafte u svijetu i dosada nije bila spremna pregovarati o smanjenju proizvodnje radi potpore cijenama. Tako je Moskva u studenom prošle godine odbila suradnju s OPEC-om, odredivši kao prioritet obranu tržišnog udjela. Ruska proizvodnja nafte dosegnula je u rujnu novu rekordnu mjesečnu razinu od raspada Sovjetskog Saveza, od 10,74 milijuna barela dnevno, unatoč padu globalnih cijena sirove nafte u kolovozu na najnižu razinu u šest i pol godina. Moskva je inače razljutila vodećeg proizvođača u OPEC-u Saudijsku Arabiju i ostale zemlje u regiji Perzijskog zaljeva potporom režimu sirijskog predsjednika Bašara al-Asada u vidu zračnih napada na položaje terorističkih skupina u Siriji. U ponedjeljak su iz Rusije izvijestili da su pogodili 10 ciljeva skupine Islamske države u Siriji. “Zbog geopolitičke napetosti stvorene ruskom intervencijom u Siriji suradnja s OPEC-om malo je vjerojatna. Ipak, razgovori o takvoj suradnji kratkoročno podupiru cijene”, zaključuje Tamas Varga iz londonskog PVM Oil Associatesa.

Yoo-Jin Kang, analitičar u seulskom NH Investment&Securities, ponavlja da je globalno tržište nafte prezasićeno i da svaki razgovor o smanjivanju proizvodnje ohrabruje. “Čini se da je zahtjev Rusije za razgovorima potpirio među investitorima očekivanja mogućeg sporazuma o smanjenju proizvodnje tijekom procedura uravnoteženja tržišta”, dodaje Kang. Odvojeno je OPEC danas na svojim internetskim stranicama objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u petak iznosila 44 dolara, što znači da je pala 66 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.

You may also like