Rusija spremna na suradnju s koalicijom protiv Islamske države

Rusija je u četvrtak izjavila da je spremna surađivai s koalicijom koju vode Sjedinjene Države protiv militantne organizacije Islamska država ( IS) u Siriji, pod uvjetom da ona poštuje suverenitet vlasti u Damasku.

“Spremni smo na praktičnu suradnju sa zemljama koalicije i na rad s njima u određivanju načina, uz poštivanje suvereniteta Sirije i prava sirijske vlade”, rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, prenose ruske agencije. “Uvjeren sam da se uz pragmatičan pristup ti načini mogu pronaći”, zaključio je. Nakon napada u Francuskoj, zapadnjaci i Rusija su počeli približavati stajališta o sirijskom predmetu i odlučili su s partnerima iz G20 u Turskoj pojačati suradnju protiv džihadističke prijetnje.

Ali Rusija i Iran s jedne strane i Zapad i arapske zemlje s druge i dalje se ne slažu u pogledu sudbine sirijskog predsjednika Bashara al-Assada. “Assad predstavlja interese važnog dijela sirijskog društva, zato nećemo postići mirno rješenje bez njegova sudjelovanja”, nastavio je Lavrov. “Nažalost ponovo se suradnja protiv terorizma pojavljuje tek nakon tragedije. Nadam se da nećemo čekati nove nesreće i da ćemo djelovati ranije, jer se teroristi ne svađaju već dogovaraju”, upozorio je.

Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je međunarodnu zajednicu da se ujedini u borbi protiv terorizma nepunih tjedan dana nakon krvavih napada u Parizu. “Znamo da je to bio napad na naše temeljne vrijednosti, naš način života i slobodu”, rekla je Merkel za novinare u četvrtak u Berlinu na zajedničkoj konferenciji za novinare s austrijskim kolegom Wernerom Faymannom. “Slobodoljubive zemlje iz cijelog svijeta sad se moraju ujediniti… i pobrinuti se da počinitelji budu pronađeni i da se naše vrijednosti zaštite”, rekla je Merkel.

Rekla je da je Njemačka uz Francusku dok ona iznosi planove odgovora na napade u Parizu, ali nije iznijela nijedan konkretan prijedlog potpore koja Njemačka kani pružiti svojoj saveznici u ratu protiv terorizma, kako ga je nazvao francuski predsjednik Francois Hollande. Ona se pridružila drugim njemačkim najvišim dužnosnicima u isticanju da ne treba povezivati migrantsku krizu s globalnom terorističkom prijetnjom.

Europska unija utvrdila je nekoliko zemalja na prvoj crti dodira s migrantskim krizom poput Grčke i Italije, tzv. hatspots gdje bi trebalo uspostaviti prijamne centre u kojima bi se registrirali izbjeglice uzimanjem otisaka prstiju i utvrđivanjem njihova identiteta. “Hotspots moraju biti brzo izgrađeni u Italiji i Grčkoj…i ne samo kao centri za registraciju nego i kao centri za distribuciju kako bi se osigurala pravednija raspodjela izbjeglica diljem Europe”, rekla je Merkel. I Njemačka i Austrija drže kako broj migranata neće biti smanjen bez mjera za jačanje vanjskih granica EU-a.

You may also like