Home Ekonomija Rusija smanjuje proračunsku potrošnju zbog pada cijene nafte

Rusija smanjuje proračunsku potrošnju zbog pada cijene nafte

by Agencije

Rusija će ove godine smanjiti proračunsku potrošnju za 10 posto, najavio je ministar financija, ukazujući na snažan pad cijena nafte, ključnog ruskog izvoznog proizvoda. “Dogovorili smo da će ministarstva i (vladine) agencije… predstaviti ministarstvu financija svoje prijedloge o optimizaciji proračunske potrošnje za oko 10 posto”, kazao je u srijedu na ekonomskoj konferenciji u Moskvi ministar financija Anton Siluanov, potvrđujući medijska izvješća.

“Moramo poduzeti pomno odvagnute mjere kako bismo uskladili proračun s novim okolnostima. U sadašnjim teškim prilikama moramo govoriti o jako štedljivoj, strogoj proračunskoj politici, kako ne bismo završili s visokim deficitom ili velikim dugom”, upozorio je Siluanov. Ruski proračun za 2016. godinu temelji se na pretpostavljenoj cijeni nafte od 50 dolara za barel i deficitu od tri posto, za koji je ruski predsjednik Vladimir Putin upozorio da ne smije biti prekoračen.

U srijedu se barelom nafte u Londonu trgovalo po 31,73 dolara a u SAD-u po 31,33 dolara. Ruski ministar financija upozorio je da bi cijene nafte morale porasti na 82 dolara da bi se u potpunosti uravnotežio ovogodišnji proračun. Istaknuo je da ne treba očekivati “rast cijena u skoroj budućnosti” dok je ministar gospodarstva Aleksej Uljukajev prognozirao da će cijene nafte ostati niske “još jako dugo”.

Prošle je godine ruski proračunski manjak iznosio 2,6 posto a ova bi godina trebala biti teža. Vlada u Moskvi prisiljena je posegnuti duboko u rezerve i obustaviti potporu rublju koji je znatno oslabio u proteklih više od godinu dana. Gospodarstvo su dodatno pogodile zapadne sankcije, povezane s ruskim uplitanjem u krizu u Ukrajini, te ruske protumjere, uključujući zabranu uvoza ključnih prehrambenih proizvoda. Smanjenje proračunske potrošnje već je zahvatilo ministarstvo unutarnjih poslova, koje planira otpustiti 10 posto zaposlenih.

Ne počne li vlada provoditi mjere štednje, “uslijedit će repriza 1998/1999., a društvo će inflacijom plaćati naš neuspjeh da proračun uskladimo s novim okolnostima”, upozorio je Siluanov, aludirajući na ekonomsku krizu, zbog koje Rusija nije mogla uredno servisirati svoje financijske obveze. Godišnja je inflacija u 2015. iznosila 15,5 posto, pri čemu su cijene hrane u prosjeku rasle više od 19 posto. Voće i povrće poskupjelo je 29,5 posto, objavio je ovog tjedna državni ured za statistiku.

Related Posts