Rusija se povlači iz Sirije do kraja tjedna

Rusija će dovršiti povlačenje većeg dijela svojeg kontingenta iz Sirije, po naredbi predsjednika Vladimira Putina, za “dva do tri dana”, objavio je u četvrtak zapovjednik ruskih zračnih snaga Viktor Bondarev.

“Mislim da će sve biti ubrzo gotovo. Za dva do tri dana okončat ćemo misiju” koju su naredili Vladimir Putin i ministar obrane Sergej Šojgu, kazao je general Bondarev dnevniku Komsomolskaja pravda. Radi se o povlačenju aviona i helikoptera, dodao je on, odbijajući navesti koliko se letjelica vraća u Rusiju a koliko ih ostaje raspoređeno u Siriji. Rusija je rasporedila pedesetak zrakoplova i helikoptera u Siriji koji su izveli tisuće zračnih napada.

Rusija, međutim, ostavlja neke sustave i ljude na licu mjesta, posebno u zračnoj bazi Hmeimim, radi nadzora prekida vatre koji je stupio na snagu 27. veljače, te radi nastavka udara na “terorističke ciljeve” u Siriji. Ruski predsjednik Vladimir Putin u ponedjeljak je priopćio da je oružanim snagama dao naputak da počnu s povlačenjem iz Sirije, pet mjeseci nakon naredbe o pokretanju vojne operacije u cilju potpore ruskom savezniku, sirijskom predsjedniku Bašaru al-Asadu.

Putin je na sastanku u Kremlju s ministrima obrane i vanjskih poslova kazao da su ruske vojne snage u Siriji uvelike ispunile svoje ciljeve te je odlučio pojačati napore svoje diplomacije glede postizanja mirovnog sporazuma. Moskva je u utorak objavila da su njezini vojnici počeli povlačenje.

You may also like