Rusija rekordno proizvodi plin i naftu

Proizvodnja ruske sirove nafte dosegnula je u rujnu 2015. godine prosječnih 10,74 mil. bbl/d, što je novi postsovjetski rekord, objavilo je rusko Ministarstvo energetike. Za usporedbu, u kolovozu je bilo proizvedeno 10,68 mil. bbl/d, a izraženo u tonama, u rujnu je proizvedeno 43,9 mil. t nafte.

Taj stalan rast proizvodnje iznenadio je analitičare koji su očekivali da će zbog uvođenja Zapadnih sankcija početi opadati razina ruske proizvodnje. Razlog tome je trebao biti smanjeno ulaganje u naftna polja. Međutim, primjenom novih tehnologija dolazi do povećanja proizvodnje na starim poljima u zapadnom Sibiru. Uz to, porast proizvodnje nafte može se zahvaliti i povećanju proizvodnje i razvoju naftnih polja koje ruske tvrtke razvijaju s velikim stranim tvrtkama te blagom povećanju proizvodnje najveće domaće tvrtke Rosneft, javlja američki naftni portal ‘Rigzone’.

Rusija i Turska potpisat će međuvladin sporazum o izgradnji plinovoda Turski tok početkom 2016. godine, najavio je ruski ministar energetike Aleksandr NOVAK. On je objasnio kako nova turska vlada još nije osnovana i da će nakon provedenih izbora 1.11.2015. godine i preuzimanja vlasti, sporazum o plinovodu koji će dijelom svoje trase prolaziti preko Turske, biti potpisan s novom vladom, ali ‘ne prije prosinca ove ili siječnja 2016. godine’. Iako su izbori u Turskoj održani u lipnju 2015. godine, stranke koje su dobile većinu nisu uspjele osnovati vladu pa je predsjednik Recep Tayyip Erdogan raspisao nove, javlja ruski portal ‘Sputnik News’.

You may also like