Rusija raspoređuje nuklearnu flotu na Baltiku

Norveški obavještajci

Rusija je počela raspoređivati taktičke brodove s nuklearnim oružjem u Baltičkom moru po prvi put u posljednjih 30 godina, objavila je norveška obavještajna služba u svom godišnjem izvješću.

Ratni brodovi Sjeverne flote redovito su izlazili na more s nuklearnim oružjem tijekom ere Hladnog rata, ali ovo je prvi put da je moderna Ruska Federacija učinila isto, dodaje se u izvješću.

Iako Rusija također ima podmorničke sposobnosti, protusatelitsko oružje i kibernetičke sposobnosti koje bi mogle ugroziti Norvešku i vojni savez NATO-a, taktičko nuklearno oružje je “posebno ozbiljna prijetnja u nekoliko operativnih scenarija u kojima bi zemlje NATO-a mogle biti uključene”, stoji u izvješću.

Norveška obavještajna služba također je napomenula da se ne može isključiti eskalacija lokaliziranog rata u širi sukob koji uključuje SAD, NATO i Norvešku.

Agencija je ocijenila da će Rusija održavati, modernizirati i razvijati svoj nuklearni arsenal, ali da se u nadolazećim godinama ne očekuju značajnije promjene u ruskoj nuklearnoj doktrini.

You may also like