Rusija predlaže reformski proces za Siriju od 18 mjeseci

Rusija želi da se sirijska vlada i oporba dogovore oko pokretanja procesa ustavnih reformi koji bi trajao do 18 mjeseci, nakon čega bi se održali predsjednički izbori, stoji u dokumentu koji je u utorak objavio Reuters. Moskva je prijedlog u osam točaka izradila uoči druge runde multilateralnih pregovora o Siriji u Beču ovoga tjedna.

U prijedlogu stoji da bi se zaraćene strane trebale dogovoriti o konkrentim koracima na nekoj budućoj konferenciji u organizaciji UN-a. Procesom ustavnih reformi ne bi upravljao predsjedndik Bašar al-Asad, nego osoba oko koje se strane dogovore. No, u prijedlogu se ne isključuje Asadovo sudjelovanje u budućim izborima. “Izabrani predsjednik Sirije bio bi vrhovni zapovjednik oružanih snaga, kontrolirao bi specijalne službe i vanjsku politiku”, navodi se.

Rusija i Iran su glavni Asadovi saveznici u gotovo petogodišnjem ratu u Siriji. SAD, zaljevske zemlje i Turska kažu da Asad mora otići s vlasti da bi zemljom ponovno zavladao mir. Nakon što ranije nije priznalava sirijske oporbene skupine koje se bore protiv Asada, Moskva je pojačala diplomatske napore za rješenje rata u kojem je dosad poginulo oko 250.000 ljudi, a milijuni su raseljeni.

Na prvom krugu pregovora u Beču prošloga mjeseca, gdje je Rusija igrala glavnu ulogu, Moskva je rekla kako želi da oporba sudjeluje u budućim razgovorima o Siriji i sa Saudijskom Arabijom razmijenila listu s 38 imena.

U dokumentu stoji da sirijska oporba koja bude sudjelovala u političkom procesu mora činiti “jedinstveno izaslanstvo” koje će biti unaprijed dogovoreno. “Oni bi trebali dijeliti ciljeve poput sprečavanja dolaska terorista na vlast u Siriji, osiguranje suvereniteta, teritorijalnog integriteta i političke neovisnosti Sirije, kao i sekularni i demokratski karakter zemlje”, piše u prijedlogu Moskve.

Zapadni diplomati ocijenjuju kako će za ruski prijedlog biti teško pridobiti zemlje koje se protive Asadu. “Dokument ne odgovara velikom broju ljudi”, rekao je jedan diplomat. U ruskom prijedlogu također stoji da se treba dogovoriti oko liste terorističkih skupina. Ruski ministar vanjskih poslvoa Sergej Lavrov rekao je u utorak kako želi da se taj dogovor postigne u Beču.

Tekst govori i o tome da iz primirja u Siriji “treba isključiti akcije protiv Islamske države”. Drugi zapadni diplomat rekao je kako Moskva definicijom terorista želi pokriti sve pobunjeničke skupine, a ne samo džihadističke poput Islamske države ili Fronte Nusra. “Rusija želi da na listi budu sve skupine, a ne samo Islamska država. Dakle, sve organizacije koje se bore protiv režima”, istaknuo je.

You may also like