Rusija pozdravlja i podržava sporazume iz Minska

Rusija u potpunosti podržava mirovne sporazume iz Minska, ali Kijev ometa njihovu provedbu, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin u intervjuu za talijanske novine Corriere della Sera čiji je transkript objavljen u subotu na internetskim stranicama Kremlja. “Rusija je zainteresirana i stremit će ka osiguranju potpune i bezuvjetne provedbe sporazuma iz Minska”, rekao je Putin.

“Smatram da je dokument koji smo dogovorili u Minsku, a njegov je naziv Minsk-2, najbolji sporazum i možda jedini put prema rješenju tog problema. Nikada ga ne bi dogovorili da ga nismo smatrali pravednim, poštenim i izvedivim.” Njegova je izjava uslijedila nekoliko dana nakon izbijanja najtežih sukoba na istoku Ukrajine od postizanja primirja u veljači, što je dovelo u pitanje mirovni sporazum.

On je rekao da nažalost još uvijek ima povremene pucnjave i žrtava, ali da nema sukoba velikih razmjera te da je sada vrijeme za provedbu sporazuma iz Minska. “Mi s naše strane poduzimamo sve napore i nastavit ćemo to činiti kako bi utjecali na vlasti nepriznatih samoproglašenih republika Donecka i Luhanska. Međutim, ne ovisi sve o nama. Naši europski i američki partneri trebali bi utjecati na sadašnju administraciju u Kijevu. Mi nemamo moć, kao što je imaju Europa i SAD, da uvjerimo Kijev da provede sve što je dogovoreno u Minsku”, istaknuo je Putin.

Kako je dalje rekao, problem je u tome da vlasti u Kijevu ne žele pregovarati s pobunjenicima i prekinuli su gospodarske veze s teritorijem pod kontrolom separatista što je prouzročilo humanitarnu katastrofu.

You may also like