Rusija potvrdila rušenje zrakoplova na tursko-sirijskoj granici

Ruski borbeni zrakoplov Su-24 srušio se na teritoriju Sirije u utorak vjerojatno zbog napada sa zemlje, priopćilo je rusko ministarstvo obrane na svojim internetskim stranicama ističući da se navedeni zrakoplov cijelo vrijeme nalazio u sirijskom zračnom prostoru. “U tijeku je istraga okolnosti pada ruskog zrakoplova. Ministarstvo obrane ističe da se zrakoplov cijelo vrijeme nalazio isključivo nad teritorijem Sirije. To su potvrdila objektivna sredstva kontrole”, tvrde u ministarstvu.

Ministarstvo navodi da je zrakoplov Suhoi bio na visini od 6.000 metara te da sudbina pilota zasad nije poznata. Prema preliminarnim izvješćima, oba su se uspjela katapultirati. Ranije su mediji javili da je tursko zrakoplovstvo u utorak srušilo neidentificirani vojni zrakoplov koji je povrijedio turski zračni prostor blizu granice sa Sirijom. Televizijske postaje NTV i CNN-Turk emitirale su prizore pada zapaljena vojnog zrakoplova u planinama blizu turske granice, nedaleko od pokrajine Hatay. Turski vojni dužnosnik potvrdio je za Reuters da je zrakoplov turskih vojnih snaga F-16 srušio neidentificirani borbeni zrakoplov koji je povrijedio turski zračni prostor nedaleko od sirijske granice. Vojska navodi da je zrakoplov bio upozoren deset puta u pet minuta da krši turski zračni prostor, ali je ignorirao upozorenja.

To je prvi ruski borbeni zrakoplov koji je srušen u Siriji otkako su 30. rujna počeli ruski zračni napadi na protivnike predsjednika Bašara al Asada. Turski premijer Ahmet Davutoglu zatražio je od ministarstva vanjskih poslova da se o “razvoju događaja na sirijskoj granici” konzultira s NATO-om, UN-om i drugim uključenim zemljama, prenijeli su turski mediji. Novinska agencija Anadolu objavila je snimke na kojima se vidi da su se dvojica pilota uspjela katapultirati iz srušenog zrakoplova. Sirijski opservatorij za ljudska prava priopćio je da se zrakoplov srušio na planinskom području u pokrajini Latakiji gdje su se ranije provodili zračni udari i gdje se provladine snage bore protiv pobunjenika na terenu.

Rusija i sirijska vlada izvršile su zračne udare na tom području. Jedan sirijski vojni izvor je izjavio da se istražuje rušenje zrakoplova. Jedan od pilota srušenog borbenog zrakoplova navodno je pao u ruke sirijskih Turkmenskih brigada koje sada traže drugog pilota, javio je CNN Turk. Turkmenske brigade su oporbene snage u Siriji sastavljene od sirijskih Turkmena, odnosno Sirijaca turskog podrijetla. Turska je pozvala ovoga tjedna na održavanje sastanka Vijeća sigurnosti UN-a na kojemu bi se raspravljalo o napadima na Turkmene u susjednoj Siriji, a prošloga tjedna Ankara je pozvala ruskog veleposlanika kako bi izrazila prosvjed zbog bombardiranja njihovih sela. NATO je najavio da će uskoro dati izjavu vezano za incident s ruskim vojnim avionom u Siriji.

Rusko ministarstvo obrane potvrdilo je u utorak da je jedan od njezinih borbenih zrakoplova srušen u Siriji, navodno paljbom sa zemlje, objavila je novinska agencija Interfax. Turska vojska ranije je objavila da je na tursko-sirijskoj granici srušila “neidentificirani” zrakoplov koji je više puta upozoren da je povrijedio turski zračni prostor. Turski dužnosnici kazali su da je zrakoplov ignorirao upozorenja. Rusko ministarstvo obrane objavilo je međutim da zrakoplov Su-24 nije ušao u turski zračni prostor. Ministarstvo je potvrdilo da su se dvojica pilota srušenog zrakoplova na vrijeme katapultirala i padobranima se spustili na zemlju.

You may also like