Rusija pokrenula pravne mjere protiv Ukrajine

Rusko ministarstvo financija u petak je objavilo pokreće pravni postupak protiv Ukrajine nakon što joj je ta zemlja odbila vratiti pozajmicu u iznosu od tri milijarde dolara.

Navodeći da Ukrajina nije ispoštovala svoje obveze prema Moskvi, “rusko ministarstvo financija poduzelo je potrebne korake za pokretanje pravnog postupka protiv Ukrajine”, stoji u priopćenju ministarstva. Ukrajina je 18. prosinca izvijestila da ne kani Rusiji vratiti dug u iznosu od tri milijarde dolara, unatoč tomu što je Moskva zaprijetila sudskim procesom u slučaju izostanka isplate. Ruski predsjednik Vladimir Putin vladi je naredio da protiv Ukrajine, ako dug ne plati do kraja 2015., podigne sudsku tužbu.

Odnosi Moskve i Kijeva pogoršali su se od ruske aneksije Krima i sukoba s proruskim separatistima u kojima je smrtno stradalo više od 9000 ljudi, a posljednjih mjesec dana imaju dodatnih financijskih problema. Riječ je o kreditu koji je Moskva 2013. odobrila proruskom režimu bivšega ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča, koji je samo nekoliko tjedana nakon toga svrgnut s vlasti, a potom je pobjegao iz zemlje.

Ukrajinske vlasti od Moskve traže otpis 20 posto duga, jednako kao što su to učinili privatni vjerovnici poput banaka ili investicijskih fondova, no Rusija na to ne pristaje nego je ponudila tek produljenje roka za plaćanje na tri godine. “Ukrajina ne kani platiti dug jer želi pravedne pregovore”, stoji u priopćenju ukrajinskog ministarstva financija.

You may also like

0 comments