Rusija pokrenula ofenzivu protiv sirijskih pobunjenika

Sirijska vojska i savezničke milicije potpomognute ruskim zračnim udarima napale su u četvrtak pobunjeničke skupine u dolini Ghab na zapadu Sirije, rekao je vojni zapovjednik o velikoj ofenzivi koje je svrha vratiti teritorij što ga nadziru pobunjenici.

Pobunjenici su prije gotovo dva mjeseca osvojili dolinu Ghab i prijetili osvajanjem obalnih područja vitalnih sirijskome predsjedniku Bašaru al-Asadu za nadzor zapadne Sirije što je potaknulo Rusiju da se uključi i pomogne svome savezniku, piše agencija Reuters. Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR), nevladina udruga koja podatke iznosi na temelju široke mreže svojih suradnika u Siriji, objavio je da su kopnene snage sirijske vojske tukle Ghab raketama zemlja-zemlja, a ruska vojska iz zraka.

Sirijske oružane snage “pokrenule su opsežne napade protiv terorističkih skupina kako bi oslobodile područja koja su trpjela terorističku vladavinu i zločine”, rekao je general Ali Abdullah Ayoub. SOHR, kojemu je sjedište u Velikoj Britaniji, navodi da sirijska vojska i njezini saveznici u obližnjoj pokrajini Hami nisu uspjele napredovati. “Najmanje 13 vladinih vojnika ubijeno je … ubijeno je i 11 pobunjenika”, prenosi čelnik SOHR-a Rami Abdulrahman. Dolina Ghab u o pokrajini Hami blizu je planina koje su središte alavita, šijitske skupine kojoj pripada obitelj sirijskog predsjednika Asada.

Rusija je prošli tjedan počela zračne napade uglavnom na područja zapadne Sirije gdje Asad želi vratiti kontrolu pošto je izgubio velike dijelove u sukobu s pobunjeničkim skupinama među kojima je Islamska država. Rusija tvrdi da se bori protiv Islamske države u Siriji, no u zapadnoj Siriji IS nema svojim uporišta. Zapadne države optužuju Rusiju da se uključila u zračne napade kako bi pobijedila Islamsku državu, ali i pomogla ostanku na vlasti svoga saveznika Asada kojemu, po njihovu mišljenju, zbog odgovornosti za zločine, nema više mjesta u budućnosti Sirije.

Zračni napadi ruskih snaga u Siriji nanijeli su veću štetu terorističkim formacijama, nego akcije međunarodne koalicija na čelu sa SAD-om za godinu dana, izjavio je pomoćnik ministra vanjskih poslova Sirije u intervjuu za nacionalni sirijski TV kanal. „Zračni napadi Rusije su tijekom nekoliko dana postigli vrlo značajne rezultate, koji više puta nadilaze rezultate koje je koalicija postigla za godinu dana“, izjavilo je MVP Sirije, a prenosi „Vzgljad“.

Glavni stožer je priopćio da su ruski zračni napadi umanjili borbenu sposobnost IDIL-a i drugih terorista. U srijedu, 7. listopada, ministar obrane Rusije Sergej Šojgu je obavijestio predsjednika RF Vladimira Putina da su ruske krstareće rakete uspješno lansirane prema pozicijama terorista u Siriji. „Četiri raketna broda su izvršila 26 lansiranja krstarećih raketa s mora na 11 ciljeva. Prema podacima objektivne kontrole, svi ciljevi su uništeni, civilni objekti nisu pogođeni“, izjavio je Šojgu. „Rezultati napada su potvrdili visoku učinkovitost raketa na velikim udaljenostima od gotovo 1,5 tisuća

You may also like