Rusija planira testirati projektile na vojnim vježbama

Ruska ratna mornarica planira ovaj tjedan testirati projektile u međunarodnim vodama duž norveške obale, objavili su norveški dužnosnici u ponedjeljak dok NATO izvodi jednu od najvećih vojnih vježbi još od Hladnog rata u skandinavskim zemljama.
Glasnogovornik tvrtke Avinor koja upravlja norveškim zračnim lukama i navigacijskim zračnim sustavom, rekao je da je Rusija obavijestila tvrtku tzv. NOTAM porukom o mogućim opasnostima u zračnim linijama. “To je rutinska obavijest upućena pilotima da izbjegnu ovo područje”, rekao je glasnogovornik Avinora Erik Lodding javnom servisu NRK.

Testiranje projektila će se održati od četvrtka do subote, zapadno od otočnih gradova Kristiansund, Molde i Alesund.

“Nema ničeg dramatičnog u vezi testiranja projektila. Obaviješteni smo oko toga te ćemo pratiti ruske vojne vježbe”, izjavio je norveški ministar obrane Frank Bakke-Jensen za NRK. Avinor i ministar obrane tvrde da su u petak obavijestili državne vlasti o vojnim vježbama.

Vježbe koje izvodi NATO, poznate kao Trident Juncture, započele su prošli tjedan i nastavit će se kako je i predviđeno. Vježbe uključuju oko 50.000 vojnika, 10.000 vojnih vozila i više od 300 zrakoplova i brodova.

Cilj vježbe je provjera međusobnu usklađenost međunarodnih snaga u združenom djelovanju te sposobnosti NATO-a da povrati suverenitet saveznice nakon oružane agresije, kao i procjena te potvrda NATO Snaga za odgovor 2019 (Response Force 2019 – NRF19).

You may also like

0 comments