Rusija odbacila nalaze međunarodne istrage o malezijskom zrakoplovu

Rusija “potpuno odbacuje” zaključke međunarodne istrage o prošlogodišnjem padu malezijskog zrakoplova na istoku Ukrajine koju je provela Nizozemska te kani nastaviti s vlastitim istragama, izvijestila je u srijedu ruska agencija za zrakoplovni promet, Rosavijacija.

“Dobili smo informacije o izvješću (…) i Rusija potpuno odbacuje te zaključke jer su sasvim netočni”, kazao je potpredsjednik agencije Oleg Storčevoj na konferenciji za novinare.

Nizozemska je u utorak objavila zaključke istrage o padu zrakoplova Malaysia Airlinesa na letu MH17. Tu istragu je vodila s nekoliko zemalja, među kojima su Sjedinjene Države, Ukrajina, ali i Rusija koja je nezadovoljna razinom suradnje tijekom istrage.  “Nažalost, naše sudjelovanje u toj istrazi svedeno je na informacije koje su nam oni željeli otkriti”, kazao je Storčevoj.
Rusija vjeruje da su neki dokazi lažirani i da su joj nizozemski istražitelji “skrili važne podatke”.

Storčevoj je rekao da je izvješće iznimno nelogično i da su nizozemski odgovori “neutemeljeni, pristrani i nisu potkrijepljeni činjenicama” te su “služili samo tome da podupru njihovu verziju”. U izvješću se ne navodi krivac, no stoji da je malezijski zrakoplov s 298 putnika i članova posade srušen raketom zemlja-zrak BUK sovjetske proizvodnje. Stoji i da je raketa ispaljena s određenog teritorija koji je bio pod kontrolom proruskih pobunjenika.

Rusija i pobunjenici u Ukrajini inzistiraju na tome da je raketu morala ispaliti ukrajinska vojska. Storčevoj je kazao da će Rusija “iskoristiti svoje pravo” i nastaviti istragu te da se već obratila UN-ovoj agenciji, Međunarodnoj organizaciji za civilno zrakoplovstvo, zatraživši od nje da intervenira.

You may also like