Rusija neće beskonačno ostati u Siriji

Rusija ne planira “beskonačnu” operaciju u Siriji, izjavio je ruski premijer Dmitrij Medvedev nakon završetka Muenchenske konferencije o sigurnosti u intervju za časopis Time.

“Mi nemamo planove… za beskonačnu nazočnost u Siriji. Mi provodimo u potpunosti ogrnaičenu, konkretnu zadaću koja se temelji na zaštiti nacionalnih interesa i molbi predsjednika (Bašara al) Asada”, rekao je Medvedev u transkriptima intervjua objavljenima na internetskim stranicama ruske vlade.

Dodao je da će Rusija donositi odluke o vojnom djelovanju u toj zemlji polazeći od svojih nacionalnih interesa, dogovora s Damaskom i ovisno o razvoju situacije. Što se tiče zaštite ruskih nacionalnih interesa, objasnio je da se u toj zemlji nalaze “tisuće boraca koji su u svakom trenutku spremni otići izvršavati napade u Rusiji”.

Upitan je li Rusija spremna zaustaviti zračne napade na Alepo kako bi omogućila otvaranje humanitarnog koridora i povratak ljudi svojim kućama, Medvedev je rekao da će Moskva djelovati u skladu s dogovorima koje ima s predsjednikom Asadom s jedne strane i u okviru dogovora koje sada pokušava postići s drugim zemljama, među kojima sa SAD-om, s druge strane “Međutim, prekid vojnih operacija mora ovisiti o tome kada će položiti oružje sve zaraćene strane zato što je najopasnije kada netko prekine ono što je radio, a drugi počne vojno napredovati. To vodi prema eskalaciji sukoba. Upravo zbog toga mora postojati zajednička odluka o trenutku prekida vojnog djelovanja.”

Medvedev je također pozvao na prestanak plašenja kopnenom operacijom u Siriji. Po riječima ruskog premijera, ako Washington “želi dugi rat, onda se naravno mogu voditi i kopnene operacije i sve drugo”. “Nitko nije zainteresiran za novi rat, a kopnena operacija predstavlja potpuni, dugi rat”, istaknuo je.

Osim toga, Medveved smatra da sukobljene strane u Siriji trebaju zatvoriti oči na međusobna vrijeđanja i sjesti za pregovarački stol kako bi se pokrenuo politički proces u kojemu mora sudjelovati i Asad. Po njegovom mišljenju zadaća Rusije, SAD-a i Europske unije je stvaranje povoljnih uvjeta za početka političkog procesa u Siriji.

Također smatra da se treba dogovarati s Asadovom ideološkom oporbom, ali ne s ekstremistima. “Nikome od nas ne treba nova Libija koja se raspala na nekoliko dijelova ili kaos kada se na čelu tih ili drugih područja nalaze lokalni zapovjednici, odnosno banditi”, kazao je.

You may also like