Rusija najavila carine na američke proizvode

 Rusija je najavila da će uvesti carine na uvoz određenih američkih proizvoda, poput strojeva za cestogradnju, u sklopu odgovora na američke sankcije na uvoz čelika i aluminija.
Carine će obuhvatiti proizvode za koje u Rusiji postoje domaći ekvivalenti, kazao je ministar gospodarstva Maksim Oreškin u utorak tijekom posjeta Minsku. Funkcija je novih mjera uspostava ravnoteže, poručio je Oreškin. “Rusija koristi svoje pravo bazirano na članstvu u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) i uvodi mjere uravnoteženja na uvoz iz SAD-a”, naglasio je ruski ministar.

SAD je uveo 25-postotne carine na uvoz čelika i 10-postotne na uvoz aluminija, ciljajući u prvom redu na uvoz iz Kine. Za razliku od Argentine, Australije i Brazila, Rusiji nije odobreno izuzeće. Popis će biti utvrđen sljedećih dana, istaknuo je ruski ministar. “Tu su strojevi za cestogradnju i niz drugih prozivoda koje Rusija uvozi”, naznačio je Oreškin obrise tog popisa.

Carine na američke lijekove nisu u planu, dodao je ruski ministar, čime je vlada uvažila nezadovoljstvo građana prijedlogom parlamentarnih zastupnika da se zabrani šira skupina američkih proizvoda, od lijekova do softvera. Potez se nadovezuje na zahtjev ruskih kompanija pogođenih američkim sankcijama da im država pomogne nositi se sa sve većim financijskim i ekonomskim teškoćama.

Tako je ruski oligarh Oleg Deripaska, koji kontrolira najvećeg ruskog proizvođača strojeva za cestogradnju GAZ-a, već zatražio od države da kupi dio proizvodnje njegovog prozivođača aluminija RUSAL-a kako bi im olakšala teret sankcija.

You may also like

0 comments