Rusija kritizirala Plenkovića zbog Ukrajine

Prijedlog hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, tijekom posjeta Kijevu, vezanog za iskustva Hrvatske o mirnoj reintegraciji okupiranih područja, što bi se moglo primijeniti na područja Donjeck i Lugansk, naišao je na oštre kritike Ruskog ministarstva vanjskih poslova.

Osim što prijedlog nazivaju besperspektivnim, prozivaju Vladu koja se, kako kažu, treba pozabaviti rješavanjem vlastitih kroničnih problema, osobito vezanim uz prava Srba i ostalih nacionalnih manjima. Kako stoji na službenim stranicama ministarstva, spomenuti besperspektivni prijedlozi nailaze na ozbiljnu zabrinutost Rusije jer odvraća pažnju Kijeva na ukrajinske obveze prema Minskom sporazumu. Ondje je precizno označeno što je potrebno učiniti kako bi se regulirao problem Donjecka i Luganska na istoku Ukrajine gdje su stvorene paradržave

Savjeti stranih ‘konzultanata’, tvrdi ministarstvo, mogu stvoriti iluziju kako se problem paradržavnih tvorevina može riješiti nasiljem. Opominju kako je cijena hrvatske integracije svog teritorija bila progon 250.000 Srba. Ministarstvo naglašava i kako se hrvatski prijedlog mirne integracije odnosi i na Krim, koji je pripojen Rusiji na osnovi slobodne volje iskazane putem referenduma, piše Večernji list.

You may also like