Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u utorak je krizizirao politiku Europske unije glede izbjegličke krize i naznačio da je Unija kriva za “razbuktane” sukobe koji su prouzročili masovne migracije. “Zemlje koje su odgovorne za razbuktane sukobe trebaju imati veliku odgovornost za dostavu humanitarne pomoći njihovim žrtvama”, rekao je Lavrov, a prenosi ruska državna novinska agencija RIA Novosti.

Lavrov se u Moskvi sastao s podpredsjednicom Europske komisije Kristalinom Georgijevom i pritom joj rekao da “mehanički pristup” Europske unije, bacanje novca na problem izbjeglica, neće riješiti problem. Unija trenutačno pokušava izići na kraj s velikim brojem ljudi koji bježe iz kriznih žarišta na Bliskom istoku i u sjevernoj Africi. Međunarodna organizacija za migracije (IOM) procjenjuje da je u EU ove godine pristiglo više od 350.000 ljudi.

Rusija se snažno protivila svrgavanju libijskog čelnika Muammara Gaddafija što je podupirao Zapad, kao i invaziji na Irak pod vodstvom SAD-a te sadašnjoj potpori pobunjenicima u Siriji. Vakuum moći koja nastaje u tim sukobima omogućila je da radikalne militantne skupine preuzmu znatan utjecaj, a posebice se to odnosi na terorističku skupinu Islamsku državu u Siriji i Iraku. Rusija je posljednjih tjedana pojačala svoju ulogu posrednika u sirijskom sukobu, pri čemu pokušava zaštititi sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, jednog od najbližih ruskih savjetnika na Bliskom istoku.

Ruski je predsjednik Vladimir Putin prošlog tjedna rekao novinarima da sirijske izbjeglice koje stižu u Europu uglavnom bježe od Islamske države, a ne od Assadova režima. Ruska žestoko podupire prorusku pobunu na istoku Ukrajine, koja je izbila prošle godine nakon što je svrghut proruski predsjednik u Kijevu. Rusija je prihvatila više od 600.000 izbjeglica iz Ukrajine, izvijestila je u travnju ruska državna agencija TASS, pozivajući se na podatke Ujedinjenih naroda.

Related Posts