Rusija Iranu nudi svoje projektile

Moskva – Rusija je ponudila Iranu svoje najnovije projektile Antej-2500, rekao je u ponedjeljak čelnik državnog vojnog konglomerata Rosteka, a prenose mediji.

Prije toga zbog zapadnog pritiska propao je ugovor o isporuci manje snažnih raketa S-300. Šef Rostoka Sergej Čemezov rekao je da Teheran sad razmatra tu ponudu, prenosi agencija TASS. Rusija je zbog zapadnog pritiska 2010. odustala od ugovora o opskrbi Irana raketama zemlja-zrak S-300, a Iran je zatim u Ženevi podnio četiri milijarde dolara tešku arbitražnu tužbu protiv Rusije, no dvije su zemlje i dalje saveznice. Sjedinjene Države i Izrael lobirale su da Rusija odustane od prodaje raketa i tvrdili da bi to oružje moglo biti upotrebljeno za zaštitu iranskih nuklearnih postrojenja od eventualnih zračnih napada.

Ni iz Irana ni iz Izraela ili SAD-a još nema komentara na izjave Čemezova. “Što se tiče Irana, umjesto S-300 ponudili smo Antej-2500. Oni još razmišljaju. Odluka još nije donesena”, rekao je Čemezov. U sastavu Rosteka je i državni monopol Rosoboroneksport koji ima isključivo pravo izvoza i uvoza oružja. Sustav Antej-2500 razvijen je na temelju sustava S-300V iz osamdesetih godina prošlog stoljeća, a domet mu je 2500 km, kaže proizvođač, tvrtka Almaz-Antej.