Rusija i SAD potpisali protokol o sprječavanju zračnih izgreda

Rusija i Sjedinjene Države su u utorak potpisale protokol koji treba spriječiti izgrede između zrakoplova dviju zemalja u sirijskom zračnom prostoru, priopćio je Pentagon. Informaciju u potpisivanju tog dokumenta objavio je i zamjenik ruskog ministra obrane Anatolij Antonov, javljaju ruske novinske agencije. “Današnjim potpisivanjem protokol je stupio na snagu”, rekao je Peter Cook, glasnogovornik Pentagona. “Dokument je potpisan nešto ranije tijekom dana” u utorak.

“Protokol sadrži pravila i ograničenja radi sprječavanja izgreda između ruskih i američkih zrakoplova” koji u okviru odvojenih operacija izvode zračne udare na skupinu Islamsku državu (IS) u Siriji, istaknuo je Antonov, a prenosi agencija Ria Novosti.

Kada je 30. rujna počela kampanju bombardiranja u Siriji, Rusija je zatražila pregovore radi razmjene informacija kako bi se spriječili izgredi između letjelica dviju zemalja koje sudjeluju u operacijama u istom zračnom prostoru. Koalicija šezdesetak zemalja na čelu s SAD-om počela je u rujnu 2014. bombardirati IS u Siriji, nekoliko tjedana nakon početka zračnih udara u Iraku.

Rusija tvrdi da su na meti njenih napada IS i druge “terorističke” skupine, ali Pentagon drži da ona gađa pobunjenike koji se bore protiv snaga odanih sirijskom predsjedniku Bašaru al Asadu. Dosad nije bilo većih izgreda u sirijskom zračnom prostoru, ali dužnosnici američkog ministarstva obrane ističu da su koalicijski zrakoplovi već bili u prilici da moraju mijenjati kurs kako se ne bi našli u istom sektoru s ruskim zrakoplovima.

Američka vojska je poslala dvanaest borbenih zrakoplova A-10 u zrakoplovnu bazu Incirlik, na jugu Turske, kao pojačanje u borbi protiv džihadista skupine Islamske države, rekao je u utorak američki dužnosnik. Ti zrakoplovi, posebno namijenjeni za uništavanje tenkova, oklopnih vozila i drugih ciljeva na zemlji, poslani su tijekom vikenda i sudjelovat će u borbi s IS-om, dodao je za AFP taj dužnosnik koji je htio ostati anoniman.

Zrakoplovi A-10 će “ojačati kapacitete” koalicije na čelu sa Sjedinjenim Državama koja se bori s ultraradikalnim džihadistima u Iraku i u Siriji, dodao je. Zrakoplovi A-10, poznati i pod nazivom “Warthog”, posebno su konstruirani za zračnu potporu iz blizine i mogu napadati oklopna vozila. Lete na manjim visinama i sporiji su od F-16, pa su zato izloženiji neprijateljskom djelovanju.

Ti se zrakoplovi mogu koristiti i kao potpora pobunjeničkim skupinama koje se bore s IS-om na sjeveru Sirije, pa tako i skupini nazvanoj Sirijska arapska koalicija, kojoj je američka vojska prošlog tjedna padobranima dopremila streljivo, dodao je izvor.

Dvanaest zrakoplova će biti pojačanje zračnim snagama međunarodne koalicije tri tjedna pošto je Rusija pokrenula svoju kampanju bombardiranja u Siriji. SAD i Rusija su “veoma blizu” potpisivanju dogovora o sprječavanju izgreda između njihovih zračnih snaga koje odvojeno djeluju u sirijskom zračnom prostoru, priopćio je u ponedjeljak Pentagon.ž Turska je u srpnju odobrila američkim zrakoplovima da polijeću iz njezine baze Incirlika radi zračnih udara na IS.

You may also like

0 comments