Rusija i SAD će surađivati na energetskom polju?

Iako imaju spor oko projekta plinovoda Sjeverni tok 2 kojeg je američki predsjednik Trump više puta kritizirao, ruski i američki ministar energetike Alexander Novak i Rick Perry izrazili su tijekom prošlotjednog sastanka u Moskvi spremnost za čvršću suradnju radi energetske sigurnosti u svijetu.
 “Rusko-američke veze trenutačno nisu najbolje, ali naše zemlje su najveće energetske sile koje jamče sigurnost u svijetu i samo zajedničkim naporima možemo odgovoriti na sve veće energetske potrebe u svijetu”, rekao je Novak.

Ruski ministar energetike Aleksandar Novak i njegov američki kolega Rick Perry izrazili su u četvrtak spremnost za čvršću suradnju kako bi se zajamčila energetska sigurnost u svijetu, u prigodi njihova susreta u Moskvi. “Rusko-američke veze trenutačno nisu najbolje, ali naše zemlje su najveće energetske sile koje jamče sigurnost u svijetu i samo zajedničkim naporima možemo odgovoriti na sve veće energetske potrebe u svijetu”, rekao je Novak a prenose ruske novinske agencije.

“Za svijet je jako važno da surađujemo kao velesile”, dodao je američki tajnik za energetiku, u prigodi rijetkog posjeta nekog američkog ministra Moskvi.

Rick Perry je ipak pozvao Rusiju da “zauzme odgovorno stajalište, da bude odgovoran dobavljač energije i ne dopusti da energetski resursi utječu na politiku”. “Zadovoljan sam što se obojica slažemo da energija ne smije biti oruđe pritiska i da potrošač mora imati pravo odlučivanja iz kojeg će se izvora opskrbljivati”, uzvratio je Novak.

Čini se da su smjerali na spor dviju zemalja zbog projekta plinovoda Sjeverni tok 2 koji je američki predsjednik Donald Trump više puta kritizirao. Perry je rekao i da SAD želi surađivati s Rusijom na polju nuklearne energije kako bi bio siguran u njezinu “mirnodopsku” primjenu. Novak je pozvao kolegu na energetski forum koji se početkom listopada ima održati u Moskvi.

Odnosi Kube i Sjedinjenih Država pogoršavaju se, kazao je kubanski predsjednik Miguel Diaz-Canel u nedjeljnom televizijskom intervjuu, pozivajući američkog predsjednika Donalda Trumpa na dijalog baziran na uzajamnom poštovanju.

“Ne odbacujemo mogućnost dijaloga ali on se mora bazirati na poštovanju, ne smije se uvjetovati određenim našim uvjerenjima”, istaknuo je kubanski predsjednik za televizijsku postaju Telesur. Dodao je također da njegova vlada nije optimistična u pogledu održavanja sastanka ako “vlada Sjedinjenih Država ustraje u svom skandaloznom stajalištu”.

Kubansko-američki odnosi zatoplili su za mandata američkog predsjednika Baracka Obame da bi pod Trumpom ponovo nastupilo zahlađenje, nakon što je aktualni američki predsjednik ponovo ograničio putovanja i postrožio američki ekonomski embargo susjednoj otočnoj državi.

Američki su pak diplomati u Havani od prošle godine mete misterioznih “akustičnih napada”, koji su im uzrokovali niz zdravstvenih problema. Izvor napada i dalje nije poznat, napominje agencija dpa.

U drugom dijelu nedjeljnog intervjua kubanski je predsjednik branio dio novog ustava kojim se utire put legalizaciji istospolnih brakova. “Mislim da se priznavanje braka među ljudima, bez ograničenja, nadovezuje na princip eliminacije svih vrsta diskriminacije u društvu”, kazao je Diaz-Canel.

Putin i Erdogan u Sočiju o miru u Siriji

Ruski predsjednik Vladimir Putin ugostit će turskog čelnika Recepa Tayyipa Erdogana u ponedjeljak kako bi razgovarali o mirovnim naporima za pokrajinu Idlib na sjeverozapadu Sirije gdje se snage predsjednika Bašara al Asada spremaju za veliku ofenzivu protiv uporišta pobunjenika.

Očekuje se da će taj sastanak, koji će se održati u ruskom gradu Sočiju, biti nastavak razgovora sa summita u Iranu prošloga tjedna na kojemu je Putin odbacio Erdoganov prijedlog za proglašavanje potpunog primirja u Siriji.

Rusija i Turska podržavaju suprotne strane u sukobu u Siriji, a Moskva se dosad uspjela dogovoriti s Ankarom, sklonom pobunjenicima, da organizacije koje se su definirane kao terorističke ne budu uključen u napore za postizanje primirja.

Proteklih je tjedana sirijska vlada koncentrirala snage na sjeverozapadu zemlje s ciljem uklanjanja 10.000 ekstremističkih boraca u Idlibu.

Rusija, vojni podupiratelj sirijske vlade, optužila je pobunjenike iz Idliba da izvode napade na ruske snage u ratom razorenoj zemlji.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov potvrdio je u petak kako Rusi namjeravaju eliminirati teroriste, ali uz pokušaje minimaliziranja rizika za civilnu populaciju. “Glavni je zadatak eliminacija terorističkih organizacija”, kazao je.

Međutim, rekao je da se ne priprema nikakva velika ofenziva na Idlib. UN i Zapad strahuju pak od humanitarne katastrofe dok sirijski režim već tjednima gomila vojna pojačanja uz granicu s tim posljednjim pobunjeničkim uporištem.

“Ono što nam trenutačno prikazuju kao početak ofenzive sirijskih snaga uz rusku pomoć jest zlonamjeran prikaz događaja. Sirijske snage i mi samo reagiramo na napade iz zone Idliba”, kazao je Lavrov u petak na njemačko-ruskom forumu u Berlinu.

Koordinator za hitna stanja UN-a Mark Lowcock upozorio je prošli tjedan da bi se opći napad na Idlib mogao pretvoriti u najveću humanitarnu katastrofu 21. stoljeća jer bi počelo bježati oko 800 tisuća ljudi.

Oko 3 milijuna ljudi živi u području koje je pod kontrolom pobunjenika, što čini većinu provincije Idlib i manjih susjednih područja Latakije, Hame i Alepa.

You may also like