Rusija i Kina zajedno protiv sankcija

Rusija i Kina su spremne zajednički se boriti protiv „obojenih revolucija”, pokušaja miješanja u pitanja suverenih država i jednostranih ekonomskih sankcija. Kako je priopćila press-služba Savjeta sigurnosti RF, o tome je bilo riječi na rusko-kineskim konzultacijama  o pitanjima strateške sigurnosti, prenosi Russia Beyonde the Headlines

Ispred ruske strane u konzultacijama je sudjelovao tajnik Savjeta sigurnosti Ruske Federacije Nikolaj Patrušev. Narodnu Republiku Kinu je predstavljao član Državnog savjeta NRK Jang Cechi. ”Strane su istaknule da Rusija i Kina dijele isti pristup glavnim problemima regionalne i međunarodne sigurnosti, spremnost da se zajednički bore protiv ’obojenih revolucija’, pokušaja miješanja u pitanja suverenih država i jednostranih ekonomskih sankcija”, priopćio je ruski Savjet sigurnosti.

Nikolaj Patrušev i Jang Cechi su nakon susreta dali zajedničko priopćenje za tisak povodom obilježavanja 70-godišnjice Pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu. U priopćenju se, između ostalog, navodi: „Države trebaju poštivati suverenitet, nezavisnost i teritorijalni integritet drugih država, njihov izbor društveno-političkog uređenja i puteva razvoja. Nedopustivo je miješanje u unutarnje poslove države i nametanje drugima svoje volje. Ne prihvaćamo pokušaje smjene vlasti izvana i uvođenje jednostranih sankcija na temelju nacionalnih pravnih normi pojedinih zemalja.”

You may also like