Rusija gomila dodatne snage na granici s Ukrajinom?

Sjedinjene Države optužile su u srijedu Rusiju da raspoređuje dodatne snage protuzračne obrane na teritoriju istočne Ukrajine te da sudjeluje u obuci proruskih separatista na tom području kršeći tako sporazum o prekidu vatre dogovoren pod europskim okriljem.

“To je najveća količina ruske opreme za protuzračnu obranu u istočnoj Ukrajini od kolovoza”, navela je u priopćenju glasnogovornica State Departmenta Marie Harf. Ona je kazala kako sve kompleksnija priroda vojnih vježbi “ne ostavlja dvojbi da je Rusija umiješana”. “Obuka je također uključila ruske bespilotne letjelice što je nepogrešiv znak ruske prisutnosti”, dodala je Harf.

Rusija također nagomilava snage uz ukrajinsku granicu, kazala je. “Nakon što je održavala relativno stalnu prisutnost duž granice Rusija tamo šalje dodatne snage”, navela je Harf dodajući da sada Rusija uzgranicu ima najviše snaga od listopada 2014. Više od šest tisuća ljudi ubijeno je od izbijanja sukoba u istočnoj Ukrajini prije više od godinu dana kada su pobunjenici, koji se protive svrgavanju proruskog predsjednika i postavljanju prozapadne vlade, objavili odcjepljenje od Kijeva.

Ukrajina i zapadne saveznice dugo optužuju Rusiju da šalje vojne snage i oružje kako bi poduprla pobunjenike što Rusija niječe. (Agencije)