Rusija dopustila uvoz sirovina za dječju hranu iz EU

Rusija je ukinula embargo na uvoz mesa i povrća iz zemalja EU-a namijenjenog za proizvodnju dječje hrane, izvještava agencija Ria. Ukaz o ukidanju embarga potpisao je premijer Dmitrij Medvedev 27. svibnja.

Ruska Vlada je s popisa uvoznog embarga isključila robe namijenjene za proizvodnju dječje hrane, uz potvrdu namjene uvezene robe. Riječ je o smrznutoj govedini, svježem, rashlađenom ili smrznutom mesu peradi i klaoničkom otpadu od njega te smrznutom i sušenom povrću.

Potvrdu o namjeni uvezene robe izdavat će rusko Ministarstvo poljoprivrede. To će ministarstvo utvrditi i volumen uvoza proizvoda za koje se skida embargo, koji se temelji na potrebama proizvođača dječje hrane i dostupnosti proizvoda na teritoriju Ruske Federacije.

Ograničenja uvoza niza proizvoda iz EU-a, Norveške, SAD-a, Kanade i Australije, Rusija je uvela u kolovozu 2014. godine kao odgovor na sankcije zapada zbog ruske aneksije Krima i upletanja u rat na istoku Ukrajine.

Na popisu roba čiji je uvoz u Rusiju zabranjen tada su stavljeni meso, suhomesnati proizvodi, riba i proizvodi marikulture, povrće, voće i mliječni proizvodi. U lipnju 2015. godine Rusija je kao odgovor na produženje sankcija zapadnih zemalja, produžila zabranu uvoza do 5. kolovoza 2016. godine. Premijer Medvedev u svibnju ove godine naložio je pripremu dokumenta na temelju kojega bi uvozni embarga bio produžen do kraja 2017. godine.