Rusija djelomično prekida bombardiranje Alepa, evakuacije možda u petak

Rusija je rekla Ujedinjenim narodima da neće bombardirati Alep 11 sati dnevno i to četiri dana, priopćio je u četvrtak UN i izrazio nadu da će prve medicinske evakuacije iz istočnog Alepa početi u petak. 

Izaslanik UN-a za Siriju Staffan de Mistura izjavio je da pozdravlja dnevne prekide bombardiranja koji će omogućiti medicinske evakuacije, ali da se u paketu primirja traži od militanata zabranjene skupine Džabhat Fateh al-Šam da napuste grad, a od sirijske vlade da zajamči ostanak lokalne uprave.

UN-ov savjetnik za humanitarna pitanja Jan Egeland izjavio je kako se nada da će prvi od “nekoliko stotina” bolesnih i ranjenih biti izvučeni u petak i prebačeni ili u zapadni Alep, koji je pod kontrolom vlade ili u Idlib koji je u rukama pobunjenika, ovisno o njihovom izboru.

“Nadamo se da će prve medicinske evakuacije moći početi sutra”, kazao je.

“Mislimo da sada imamo sva zelena svjetla koja su nam potrebna, od Rusa i od vlade kao i od naoružanih oporbenih skupina” za početak evakuacija u petak, dodao je on.

Egeland je rekao da UN želi produljiti prekid bombardiranja do ponedjeljka te da još uvijek nema dogovora o dopremi hrane u opkoljenu zonu, ali da UN radi non-stop kako bi dobio potrebna dopuštenja od sirijske vlade.

(Agencije)

You may also like

0 comments