Rusija će ublažiti sankcije za neke zemlje Europske unije

Kremlj je spreman ublažiti embargo na uvoz prehrambenih proizvoda iz Grčke, Mađarske i sa Cipra. Inspektori Federalne veterinarske i fitosanitarne inspekcije RF su obišli 37 poduzeća u ovim zemljama i zaključila da su njihovi proizvodi prihvatljivi za rusko tržište, pod uvjetom da vlasti ove tri zemlje ne podrže produžetak sankcije protiv Rusije, donosi Russia Beyond the Headline.

„Veterinarske vlasti ove tri zemlje su nas zamolile sprovesti inspekciju. Žele biti spremne u slučaju da ukinemo ili na neki način modificiramo svoje uzvratne mjere na sankcije zapadnih zemalja”, objasnio je pomoćnik direktora ruske fitosanitarne inspekcije Aleksej Aleksejenko, a prenosi Gazeta.Ru. Provjereno je 37 europskih poljoprivednih proizvođača: 6 na Cipru, 16 u Grčkoj i 15 u Mađarskoj. Na Cipru su provjerene kompanije iz riblje industrije, koje planiraju isporučiti ribu, hobotnice, školjke i druge plodove mora. Mađarske kompanije pripremaju izvoz voća i povrća, između ostalog i konzerviranog, kao i mesnih i mlječnih proizvoda, dok Grci žele na rusko tržište plasirati ribu i voće.

„U Grčkoj su prije nekoliko godina posađene velike plantaže breskve, specijalno za isporuke u Rusiju. Radi se o breskvi zaista odlične kvalitete koja zadovoljava sve standarde. Sada su ovi voćnjaci zapušteni”, kaže Alekseenko. Prema njegovim riječima, kompenzacija koju Europska unija isplaćuje proizvođačima koji su pretrpjeli gubitke zbog uvođenja ruskog embarga pokriva najviše trećinu izgubljenih prihoda. Zato su europski proizvođači izrazili spremnost da u Rusiju izvoze proizvode po konkurentnim cijenama, nižim nego ranije.