Rusija će prestati trgovati naftom u američkom dolaru?

Sinoć je ruski ministar financija Anton Siluanov, gostujući na televiziji „Rossia 1“, izjavio, kako dopušta mogućnost prijelaza naplate trgovine naftom u nacionalnim valutama zbog nesigurnosti dolara.

„Nije isključeno. Mi smo osjetno smanjili ulaganja naših rezervi u američke aktive. Sada i dolar, koji se smatrao svjetskom valutom, predstavlja rizični instrument za naplatu“, kazao je ruski ministar. Pri tom je pojasnio kako vlada ne namjerava zatvoriti američke tvrtke.

Total je objavio da je prva pošiljka ukapljenog prirodnog plina (LNG) iz druge opskrbne linije Jamal LNG projekta u Sjevernoj Rusiji spremna napustiti luku. Ova linija dodaje dodatnih 5,5 milijuna tona godišnje kapaciteta LNG-a u pogon, čime ukupni kapacitet iznosi 11 milijuna tona godišnje. U punom kapacitetu, pogon s tri opskrbne linije godišnje će dostaviti 16,5 milijuna tona LNG-a na azijsko i europsko tržište. Očekuje se da će treća započeti s radom početkom 2019. godine. U tom projektu Total je u manjinskom partnerstvu s ruskim Novatekom i već je najavljen nastavak suradnje na novim LNG projektima.

You may also like