Rusija će potrošiti devet milijardi eura za suzbijanje krize

Ruski ministar gospodarstva najavio je u četvrtak da će staviti na stranu devet milijardi eura za borbu protiv financijske krize koju je prouzročio oštar pad cijena nafte na svjetskim tržištima.

Ministar Aleksej Uljukajev planira izdvojiti 750 milijardi rubalja (devet milijardi eura) za potrebe mjera za suzbijanje krize, od čega će 310 milijardi rubalja činiti krediti područnim tijelima uprave, već predviđeni u proračunu za ovu godinu. Rusko gospodarstvo smanjilo se prošle godine 3,7 posto a i ove bi godine trebalo trpjeti posljedice strukturnih problema koje je zaoštrio oštar pad cijena nafte na međunarodnim tržištima i zapadne sankcije zbog ruske upletenosti u sukobe u Ukrajini.

Ruski predsjednik Vladimir Putin naložio je da proračunski deficit mora ostati ispod tri posto BDP-a. Aktualni proračun temelji na pretpostavljenoj cijeni nafte od 50 dolara za barel pa će njegovo ostvarenje biti vrlo zahtjevna zadaća ako se cijene ne vrate na ranije razine. Trenutno se naftom trguje po cijeni od oko 30 dolara za barel. Iz Uljukajevljevih izjava nije se moglo dokučiti kako vlada namjerava namaknuti planirana sredstva za borbu protiv krize. Rusija ima dva gotovinska fonda za ‘crne dane’ ali se u njih već duboko posegnulo, između ostalog i u sklopu nastojanja da se podupre tečaj rublja i pojedini su dužnosnici kazali da bi do kraja godine mogli biti potpuno ispražnjeni.

Ruske su novine izvijestile da plan borbe protiv krize obuhvaća pomoć regijama, potporu ključnim ekonomskim sektorima poput poljoprivrede i automobilskog sektora, te mjere socijalne politike i strukturne reforme. Iako je vlada objavila da u ovoj godini namjerava smanjiti potrošnju za 10 posto, pojedini su veliki resori zaštićeni od rezova, a to posebno vrijedi za obranu i sustav socijalne skrbi poput mirovina.

Dodatno stvari kompliciraju parlamentarni izbori koji bi trebali biti održani u rujnu, pa vlada želi preduhitriti eventualno nezadovoljstvo građana teškom ekonomskom situacijom, napominje agencija AFP.

You may also like