Rusija će graditi vojnu bazu na Kurilima

Rusija će sagraditi dvije vojne baze kako bi svoje snage držala “u pripravnosti” na Kurilskim otocima na koje pravo polaže i Japan i koji su povod stalnih napetosti između dviju zemalja, rekao je u utorak ruski ministar obrane Sergej Šojgu. “Planiramo izgraditi 392 objekta” na otocima Iturupu i Kunaširu, sjeverno od Japana, rekao je Šojgu u prigodi susreta s ruskim vojnim vrhom.

Izgradnja tih baza kojima Rusija želi ojačati već postojeću vojnu prisutnost na Kurilima, otocima u Ohotskome moru, omogućit će da “vojska i oprema budu u stanju pripravnosti”, dodao je, kazavši da će te nove baze biti opremljene infrastrukturom kako bi ondje mogle boraviti i obitelji vojnika.

Ruska vojna nazočnost na Kurilima, gdje živi oko 19.000 stanovnika, osjetljivo je pitanje za Japan koji polaže pravo na te otoke koje je Sovjetski Savez pripojio svom teritoriju nakon Drugog svjetskog rata, nakon kapitulacije japanskih snaga. Pitanje tih otoka, koje Japanci zovu Sjeverni teritorij a za Ruse su dio Sahalinske oblasti na ruskom krajnjem istoku, kvari odnose dviju zemalja, napose na trgovinskom polju.

Krajem rujna ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je na susretu s japanskim kolegom Fumiom Kishidom isključio mogućnost bilo kakve nagodbe s Japanom, pozivajući Tokio da prizna “povijesnu stvarnost”. Nešto ranije, letjelica za koju se sumnja da je bila ruska, povrijedila je japanski zračni prostor i naljutila Tokio koji je već bio nezadovoljan zbog toga što je ruski premijer Dmitrij Medvedev u kolovozu posjetio jedan od otoka. Japan je u ožujku prosvjedovao protiv ruske vojne vježbe u kojoj je sudjelovalo 500 vojnika.

Jedanaest drvenih plovila s truplima otkriveno je u vodama kod obale Japana u posljednja dva mjeseca, prenose svjetski mediji. U 11 brodica nađeno je najmanje 25 tijela, javila je japanska televizija NHK. Dva su bila bez glave, a u jednoj brodici je otkriveno šest lubanja, izvijestio je singapurski Straits Times pozivajući se na japansku obalnu stražu.  U jednom od plovila nađeni su ostaci zastave koji bi mogli biti dio zastave Sjeverne Koreje.

Po riječima stručnjaka, brodice izgledaju poput onih koje koriste prebjezi iz Sjeverne Koreje. “Izrađene su od drveta, stare su i teške”, rekao je Yoshihiko Yamada za NHK. “Ne mogu brzo ploviti, a motori nisu dovoljno snažni da okrenu brodove protiv struje.” Osim teorije o prebjezima, druga je teorija da se radi o sjevernokorejskim ribarskim brodicama, budući da je u nekima od njih nađena i ribarska oprema, i ribarima prisiljenima na rad bez ikakve moderne tehnologije. Pretpostavlja se da su plutali mjesecima i da su došli blizu obale zahvaljujući nedavnim olujama.

You may also like

0 comments