Rusi uvježbavali nuklearni napad na Švedsku

Ruske zračne snage izvele su simulaciju nuklearnog napada na Švedsku tijekom vojnih vježbi koje su izvodili prije tri godine, otkrili su u četvrtak iz NATO pakta, a piše Telegraph .

U spomenutim se vojnim vježbama kontingent ruskih zrakoplova približio švedskom zračnom prostoru nakon što su preletjeli Finski zaljev, navodi se u izvješću NATO-a te ističe tu situaciju kao primjer “lažnog nuklearnog napada”.

Glavni tajnik NATO pakta Jens Stoltenberg napisao je u svojem godišnjem izvještaju za 2015. kako “ovaj tempo ruskih vojnih manevara i vježbi nije viđen još od vrhunca Hladnog rata”. “Rusija je tijekom posljednje tri godine provela najmanje 18 velikih vojnih vježbi, od kojih su neke uključivale više od 100 000 vojnika. Te su vježbe, između ostalog, simulirale i nuklearne napade na partnerske zemlje NATO pakta poput Švedske”, stoji u izvješću. Švedska nije članica NATO-a, ali gaji vrlo bliske vojne odnose s njegovim članicama.

Novinar Telegrapha dalje piše kako je tekla simulacija napada – 29. ožujka 2013. dva strateška bombardera Tupoljev Tu-22M3 su preletjela Finski zaljev uz pratnju četiri Suhoi Su-27 borbena lovca te došla na 40 kilometara od švedskog teritorija, konkretno otoka Gotland koji je 160 kilometara udaljen od Stockholma. Udaljili su se nakon što je vježba postigla željeni cilj, a to je simulacija napada na vojnu bazu na jugu Švedske te sjedište švedske obavještajne službe koja prati elektronsku komunikaciju.

Ovaj incident izazvao je kontroverzu u Švedskoj jer je njihova vojska bila uhvaćena nespremna te su za pomoć bili prisiljeni tražiti dansko ratno zrakoplovstvo. S druge strane, bivši ruski general Evgenij Bužinski komentirao je ove optužbe kao “glupost”: “Ova izjava o navodnoj vježbi nuklearnog napada na Švedsku je najobičnija provokacija”, rekao je Bužinski, koji sada vodi PR centar u Moskvi.

No, zapadne sile ovo definitivno ne shvaćaju kao igru. Pentagon je u budžetu za 2017. godinu zatražio četiri puta više novaca za vojne potrebe u Europi, dok baltičke zemlje s nepovjerenjem prate ponašanje Rusije. Naime, nedavno izvješće tvrtke RAND otkrilo je da NATO nema dovoljno resursa da spriječi potencijalnu invaziju tenkovskih divizija na Baltik koje bi po njihovim procjenama Estoniju, Litvu i Latviju pregazile za 60 sati.

You may also like