Rusi prozivaju Hrvatsku

Ministarstvo vanjskih poslova Ruske Federacije u povodu obilježavanja 70. godišnjice pobjede nad fašizmom izradilo je opsežan dokument nazvan: “Neonacizam – opasna prijetnja ljudskim pravima, demokraciji i vladavini prava“ u kojem se oštro kritizira jačanje desnih i nacionalističkih političkih pokreta u Europi i zamjera europskim vlastima nevoljkost da pojačaju represivne metode prema takvim pokretima. Posebna pozornost usmjerena je na zemlje istočne Europe u kojima je prisutan otpor širenju ruskog utjecaja na kontinentu – Ukrajini, Poljskoj i baltičkim zemljama – ali su analizirane i druge europske zemlje među kojima i Hrvatska, piše Slobodna Dalmacija.

Rusi tako Hrvate između ostaloga prozivaju zbog nepostojanja zakona kojim bi se kažnjavao povijesni revizionizam, te navode kako je “agresivni nacionalizam, etnička i vjerska netolerancija usmjerena prvenstveno protiv najveće manjinske skupine Srba čiji se broj od 1991. smanjio za dvije trećine”. Pozivajući se na podatke aktivista za ljudska prava, tvrde kako je u posljednjih 19 godina oko 30.000 Srba u Hrvatskoj prešlo na drugu vjeru, odnosno prihvatilo katoličanstvo. Stručnjaci kažu da je glavni razlog za to želja roditelja da spriječe maltretiranje djece u školi na osnovi njihova etničkog ili vjerskog podrijetla – navodi se u dokumentu.

Ruski analitičari ističu i da se Srbi u Hrvatskoj suočavaju s ozbiljnim administrativnim i drugim preprekama u pronalasku posla i povratu imovinskih prava. Nabrajaju se također pojedinačni slučajevi ksenofobnog vandalizma prema pravoslavnim grobljima te skidanje ćiriličnih ploča, uništavanje spomen-ploča za žrtve ustaškog logora Jadovno na otoku Pagu te oskvrnjivanje židovskoga groblja iz XVI. stoljeća u Splitu. Slavoniju, sjevernu Dalmaciju i Zapadni Srijem u ovoj se analizi locira kao područja u kojima su posebno pojačani hrvatski nacionalistički osjećaji. Među radikalnim i ekstremističkim organizacijama u Hrvatskoj apostrofiraju udrugu hrvatskih nacionalista koja se odvojila od Hrvatske čiste stranke prava te Hrvatski nacionalni front koji zahtijeva od Vlade da zabrani crvenu zvijezdu kao simbol partizana i Titova doba.

Na kraju izvješća pohvaljuje se nedavno osnivanje Antifašističke lige, a u afirmativnom kontekstu se navodi i činjenica da je bivši predsjednik države Ivo Josipović izrazio volju da sudjeluje u aktivnostima ove organizacije. Napominju i kako je Josipović upozorio na uznemirujuće trendove jačanja neofašizma i neonacizma u Hrvatskoj pred kojima ne bi trebalo zatvarati oči. Predsjednik saborskog Odbora za ljudska prava i prava manjina zastupnik Furio Radin tvrdi kako nikad nije čuo za podatak da je 30.000 Srba prešlo na katoličanstvo. “Mislim da se radi neosnovanim brojkama jer bismo se inače time odavno ozbiljnije pozabavili”, napominje Radin.

Iako je i on jedan od potpisnika nedavne Deklaracije protiv nesnošljivosti i etnocentrizma u Hrvatskoj, koja upozorava na eskalaciju netolerancije i diskriminacije prema svima koji su drukčiji od većine u hrvatskom društvu, Radin uvjerava da se Hrvatsku ne može prozivati za neonacizam. Imamo mi tu sporadičnog koketiranja s ustaštvom, stadionskog nacionalizma, ali generalne ocjene ruskog MVP-a ne stoje – ocjena je zastupnika talijanske manjine.

Neki od slučajeva koje navodi rusko veleposlanstvo nalaze se i u opsežnoj studiji “Nasilje i nesnošljivost prema Srbima u 2014.”, koju je izradila članica Srpskog narodnog vijeća i novinarka Tamara Opačić. Potaknuti povećanjem broja slučajeva etnički motiviranog nasilja i govora mržnje usmjerenog prema Srbima i njihovim institucijama u Hrvatskoj, Srpsko narodno vijeće i Klub zastupnika SDSS-a u Saboru počeo je 2013. godine evidentiranje i praćenje takvih slučajeva. Klub SDSS-a zabilježio je lani 82 slučaja etnički motiviranog nasilja, nesnošljivosti i govora mržnje protiv Srba, što je porast u odnosu na godinu ranije – ističe Opačić. Za to su krivi izbori – smatra naša sugovornica – jer desnica, predvođena HDZ-om, kao glavni politički kapital za povratak na vlast koristi nacionalističku retoriku koja podrazumijeva antisrpsku histeriju.

Ivo Banac: Druge analiziraju, a istodobno napadaju Ukrajinu

“Naravno da u Hrvatskoj, kao i drugdje ima incidenata koji su vezani uz neofašizam. To nitko ne poriče. Ali tko su Rusi da rade prozivke i s kojim interesom? Druge analiziraju, a istovremeno vrše agresiju na Ukrajinu. Što se tiče njihovih primjedbi na nepostojanje zakona koji bi branio povijesni revizionizam, smatram da se u Hrvatskoj ne bi smio donositi takav zakon jer bi on ograničio slobodu govora. Bez obzira na to što netko može zlorabiti činjenice, svatko mora imati pravo na slobodu govora, jer je to najbolja borba za istinu, a nipošto ne postojanje samo nekih organizacija poput “Antifašističke lige” koju u izvješću Rusi favoriziraju” zaključuje Banac.

 

You may also like