Home Energetika Rusi prigušili nade u smanjenje opskrbe

Rusi prigušili nade u smanjenje opskrbe

by Energypress.net

Naftno tržište

Cijene nafte pale su u četvrtak na međunarodnim tržištima prema 76 dolara nakon izjave potpredsjednika ruske vlade koja je prigušila očekivanja da bi vodeći proizvođači mogli ponovo smanjiti opskrbu. Na londonskom je tržištu cijena barela iznosila je 76,33 dolara, dok se na američkom tržištu barelom trgovalo72,24 dolara.

Potporu cijenama pružio je u srijedu podatak vlade u Washingtonu da su se zalihe sirove nafte u prošlom tjednu smanjile za čak 12,5 milijuna barela, a zalihe benzina za 2,1 milijun barela, signalizirajući snažnu potražnju na početku ljetne sezone putovanja.

Pad zaliha u SAD-u nadovezao se na ovotjednu izjavu saudijskog ministra energetike, koju su trgovci protumačili kao signal da se Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici, uključujući Rusiju, spremaju dodatno smanjiti opskrbu.

Princ Abdulaziz bin Salman Al-Saud izjavio je u utorak na Katarskom ekonomskom forumu da bi se trgovci koji špekuliraju s padom cijena nafte mogli neugodno iznenaditi, kao i u travnju, kada je OPEC+ smanjio opskrbu za 1,16 milijuna barela dnevno.

Očekivanja da bi vodeći proizvođači mogli ponovo smanjiti opskrbu prigušio je u četvrtak potpredsjednik ruske vlade Alexander Novak.

Analitičari pokušavaju odgonetnuti poruku saudijskog dužnosnika.

Trgovce muče i pregovori Bijele kuće i Kongresa o podizanju plafona američkog duga.

Postignut je određen napredak, ali još nije riješeno nekoliko spornih točka, izjavio je u četvrtak predsjednik Zastupničkog doma Kongresa, republikanac Kevin McCarthy.

Američko ministarstvo financija potvrdilo je da bi problemi s plaćanjem mogli početi već za nekoliko dana, na samom početku lipnja.

OPEC je odvojeno objavio da je barel košarice nafte njegovih članica u srijedu poskupio 1,53 dolara, na 77,49 dolara.

Related Posts